Рекордно висок бюджет за култура през 2021 г. в Германия

Германия одобри рекордно висок бюджет за култура за идната 2021 г. – €2,1 млрд. Финансиране ще бъде отпуснато с приоритет за реновирането на Фестивалния театър в Байройт, за програма за подпомагане на берлинските музеи, за проекти с фокус върху колониалното минало на страната и за грант за Музея на евреите в Берлин, пише „Арт Нюзпейпър“.

Финансирането на изкуството в Германия обикновено се отпуска на местно ниво от 16-те провинции на страната, но федералният бюджет се увеличава постепенно през последните години. Бюджетът за 2021 г. е увеличен със 155 млн. евро спрямо 2020 г. и засега е минал само през бюджетната комисия на страната, но това отваря пътя му за одобрение от двете камари на парламента.

Почти 85 млн. евро ще бъдат заделени за фестивалния комплекс в Байройт, Северна Германия – театър, създаден и построен от Рихард Вагнер с идеята да поставя своите собствени опери. 76 млн. евро ще отидат за програма за ремонтирането на сгради, собственост на Фондация „Пруско културно наследство“ – организацията, която отговаря за музеите в Берлин.

Музеят на евреите в Берлин ще получи 3,2 млн. евро допълнително финансиране, което да компенсира липсата на посетители през 2020 г. Още 1,75 млн. отиват при програми, проучващи и занимаващи се с колониалното минало, 6,2 млн. евро отиват при два големи исторически музея, които имат нужда от обновяване на постоянната си експозиция. Част от бюджета ще отиде за медийния сектор и филмопроизводството, отпускат се и допълнителни средства за културните програми в регионите, където населението се издържа предимно от добива на въглища – Германия вече прави първи стъпки към преминаването към по-устойчиви енергийни източници.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар