Пръстенът на Жана д'Арк се завръща във Франция след 600 години (ВИДЕО)

Пръстенът на средновековната героиня Жана д'Арк се завръща във Франция след 600 години във Великобритания. За него фондация „Пуи дьо Фу", която стопанисва исторически тематичен парк близо до Нант, е платила 425 000 долара. Светинята ще бъде изложена за посетителите на парка този месец.

Директорът на фондация „Пуи дьо Фу" Никола де Валие вижда символизъм в „славното завръщане на националното съкровище" в родината. В новия си дом то ще може да бъде видяно от 2 млн. души годишно.

Пръстенът е бил във Великобритания в продължение на близо 600 години. Той е предаден на кардинал Хенри Бюфорт след екзекуцията на Орлеанската девица през 1431 година.

Пръстенът е изработен през 1400 година от позлатено сребро и е подарък на Жана д'Арк от родителите й.

Описанието му е дадено от самата Орелеанска девица по време на процеса срещу нея. Върху него са гравирани надписите IHS и MAR, за които се приема, че означават Исус Христос и Дева Мария. Твърди се, че героинята го е целувала преди всяка битка.

Пръстенът бе обявен на търг, при който продажната цена надмина близо 30 пъти първоначалната. Оценката на организаторите бе между 10 000 и 14 000 лири, а новият  собственик го придоби срещу 300 000 лири. Пръстенът се продава в старинно дъбово ковчеже и с документи, потвърждаващи автентичността му.

Героинята Жана д'Арк повежда френските войски срещу англичаните в няколко важни битки по време на Стогодишната война. Тя твърди, че е напътствана в действията си от архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и света Маргарита Антиохийска.

През пролетта на 1429 година като главнокомандваща на френски отряд Жана д'Арк успява за четири дни да принуди англичаните да свалят обсадата на Орлеан - задача, смятана от други военначалници за неизпълнима.

След това Орлеанската девица и армията й печелят още битки и градове за френската корона. Жана д'Арк е пленена от бургундите и продадена на англичаните през 1430-а. Година след това 19-годишната девойка е осъдена за ерес и изгорена на клада.

Четвърт век по-късно е оневинена от Църквата и обявена за мъченица. През 1920 година Жана д'Арк е канонизирана за светица.

Източник: Дарик

Видео: Ruptly
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар