НТ "Иван Вазов" ще гостува във Варна с "Дон Жуан" на Александър Морфов

На 13.04.2020 Народен театър "Иван Вазов" ще представи във Варна постановката "Дож Жуан" на Александър Морфов. Събитието ще се състои в зала 1 на Фестивален и конгресен център, съобщиха за СПЪТНИК организаторите от ПК "Ажур Пико" и театър "Българан". Преди това на 12.04.2020 от 19.00 часа на сцената на театър "Българан" ще бъде представен спектакъла от Харолд Пинтър "Любовникът" с участието на Радина Кърджилова и Деян Донков. При засилен зрителски интерес билетите са в продажба на касата на театър "Българан".

„Аз притежавам честолюбието на завоевател. Чувствам, че сърцето ми би могло да обича цялата земя. И също като Александър Македонски, бих пожелал да съществуват и други светове, за да мога и над тях да разпростра любовните си завоевания.”

Народният театър „Иван Вазов” кани варненци и гостите на града на емблематичния спектакъл „Дон Жуан" - едно от най-дълголетните и гледани представления на театъра, което не спира да се радва на интереса на публиката, режисирано от Александър Морфов, е носител на 6 награди ИКАР и АСКЕЕР. На 13 април от 19.00 часа в зала 1 на ФКЦ звездният актьорски състав на представлението очаква публиката в морската столица на един харизматичен и прелъстяващ сетивата спектакъл по безсмъртния текст на Молиер, който изпробва границите на провокацията и се помни дълго след това. За да усетят неспирната жажда да обичаш, но и невъзможността да се наситиш и да се насладиш на любовта, и да си зададат винаги актуалните въпроси - Как да живеем? И в какво да вярваме? ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА "ДОН ЖУАН" Превод - Пенчо Симов Сценична версия и постановка - Александър Морфов Сценография - Александър Морфов, Александър Орлов Костюми - Марина Райчинова Хореография - Мила Искренова С участието на: ДЕЯН ДОНКОВ, ВЕЛИСЛАВ ПАВЛОВ, ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА, АНА ПАПАДОПУЛУ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, ЮЛИАН ВЕРГОВ, РУСИ ЧАНЕВ, РЕНИ ВРАНГОВА, ЖОРЕТА НИКОЛОВА, ФИЛИП АВРАМОВ, ПЛАМЕН ПЕЕВ, ВЛАДИСЛАВА НИКОЛОВА, ДАРИН АНГЕЛОВ, ДЕЯН АНГЕЛОВ, ЕВА ДАНАИЛОВА, СЛАВ БИСТРЕВ За да видите как вечният прелъстител Дон Жуан влиза в безспирен дуел с любовта, със съмнението, със света и дори със себе си; за да усетите неспирната жажда да обичаш, но и невъзможността да се наситиш и да се насладиш на любовта; за да си зададете винаги актуалните въпроси – Как да живеем? И в какво да вярваме?, трябва да гледате този спектакъл. Защото според режисьора “Дон Жуан” на Молиер е най-интересният, най-дълбокият, най-философският и най-чистият. Тази пиеса за мен не е интересна заради любовника, известния съблазнител, мечтата на всяка жена, авантюриста, казва Александър Морфов. Това е само прелюдия, само украса, глазурата на едно много по-интересно и дълбоко съдържание. Става дума за един човек, който е въплъщение на свободата. Човек, който няма зависимости – нито семейни, нито религиозни, нито социални. Това е еманация на свободния човек. През ХХІ ви век този образ придобива друга болезненост. Но Дон Жуан ми е интересен и с това, че той е човекът, който обладава изцяло свободата. Но въпросът, който си поставям е – когато човек е свободен, какво прави със свободата си. Когато той осъзнава тоталната си свобода, разбира, че няма с кого да я сподели. Свободата, както и славата, са неща, които са много зависими от обществото, в което се намираш. Представлението не е подходящо за лица под 12 г. Времетраене - 2 ч. 50 мин., без антракт


Автор: Владимир Николов
Напиши коментар