Най-старата сграда в София пази пет слоя история

Най-старата запазена сграда в София се намира във вътрешния двор на Президентството. Това е ротондата Свети Георги Победоносец, която е сърцето на древния Константинов квартал.

В неговите рамки се е намирал дворецът на римския император Константин Велики и жилищата на знатните му поданици.

Ротондата е част от археологически комплекс, а учените днес все още спорят за датата на построяването й. Мненията варират в периода от 3 до 4 век.

Тя е използвана основно за покръствания, но през годините служи и като обществена сграда. Превърната е и в джамия през 16 век.

Заради наличието на останки от древна система за отопление част от археолозите смятат, че е възможно да е била и баня.

Сградата е запазила почти изцяло облика си от създаването й до днес, заради което се счита за най-старата запазена сграда в столицата. Претърпяла и сериозни реставрации, първата от които 80-те години на миналия век.

Куполът й е разрушаван два пъти – при нашествие на хуните и по време на българската обсада, ръководена от хан Крум.

В Ротондата са съхранявани мощите на Свети Иван Рилски, а легендата разказва, че в църквата е търсил изцеление дори византийския император Мануил Комнин.

В сградата са положени и останките на сръбския крал светец Стефан Урош II Милутин, преди да бъдат преместени в църквата Свети Крал, на чието място днес е Света Неделя.

След Освобождението Ротондата е изоставена. Сградата е пригодена за временен мавзолей след смъртта на княз Александър Батенберг.

Днес това е действаща църква, в която всеки ден се извършва богослужение на църковнославянски.

Туристите са привлечени от невероятните стенописи по стените й – техните пет слоя пазят фрагменти от вековната история на тази част от света.

В момента тече кампания за набиране на средства за реставрация на Ротондата. За да я подкрепите, можете да изпратите SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS ROTONDA или да направите дарение по банковата сметка на храма.

ИЗТОЧНИК: PROFIT.BG
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар