Национален фонд култура проведе разяснителна кампания във Варна

Отпада представянето на оферти при кандидатстване на проекти по Национален фонд култура. Това стана ясно по време на информационна сесия "Създаване" 2023 г. и "Разпространение" 2023 г., инициирана от Община Варна и Национален фонд култура, предаде Радио Варна

Тази предприета стъпка от страна на Фонда цели да облекчи кандидатите от тази административна тежест да събират оферти, които в един етап може да нямат първоначалното си покритие. Друга новост е, че кандидатите ще имат възможност да отправят искания до Фонда посредством само две молби. Според представителите на НФК чрез две молби бенифициентите могат да опитат да покрият целия контингент от искания, които се отправят към Фонда.

Чрез серията срещи творците и културните организации в страната имат възможността да се запознаят в детайли с условията за кандидатстване и спецификите на изискванията по програмите на Фонда, както и да бъдат изяснени въпроси и притеснения, свързани с процедурата. 

Сред основните изисквания при кандидатстване е това, че бенифициентът трябва да е предвидил до 20% самофинасиране от общия бюджет ако исканата сума от НФК е над 15 000 лева. Това каза за Радио Варна Сава Драгунчев, директор на Национален фонд култура. Във всички останали случаи, когато общият бюджет надхвърля исканата сума, при кандидатстването трябва да се представят доказателства за финансова обезпеченост на разликата, допълни Драгунчев.

Националният фонд „Култура“ отваря за кандидатстване програма „РАЗПРОСТРАНЕНИЕ“ 2023.
Програмата целѝ децентрализиране на културния живот в България. Предназначена е за творци и културни организации, които разпространяват завършен творчески продукт или представят програма за разпространение на завършени творчески продукти в едно от направленията на сценичните изкуства, музиката, литературата, визуалните или екранните https://programs.ncf.bg/bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар