Международният фестивал RADAR за 11-та поредна година във Варна

От 2-ри до 4-ти август RADAR Festival Beyond Music представя програма с 8 концерта и над 30 музиканти и визуални артисти

За своето 11-то издание, международният RADAR Festival Beyond Music подготвя вълнуваща музикална програма в дните между 2-ри и 4-ти август във Варна.

Организаторите обещават завладяваща музикална селекция от изключително вдъхновяващи проекти, които ще изследват пресечните точки между жанровете от джаз и електроника до бийтбокс, от ренесанс и авангард до модерна музика, от светлинна инсталация до видео мапинг и ще провокират сетивата на варненската публика с 8 концерта и над 30 музиканти и визуални артисти.

Сред акцентите в тазгодишната програма са: финландският пианист Аки Рисанен, който ще представи солов концерт на нов клавирен музикален инструмент - Омниверк, ослепителната германската банда SALOMEA с уникалното си съвременно джаз и електронно звучене, светлинната инсталация в комбинация с магичните звуци на арфа от Дорин Марселие, Нидерландия. Световната оперна прима Клерън МакФадън се завръща на сцената на RADAR, този път в компанията на три талантливи млади оперни певици, които ще представят Concerto delle Donne - вокален ренесансов мистицизъм.

Публиката ще се докосне също до експлозивната холандско-българска колаборация между един от най-креативните пианисти на нашето време Тони Роу, саксофониста Бен ван Гелдер и бийтбокс легендата SkilleR. Премиерата на най-новия проект ДЕКАГОН на Димитър Бодуров, замислен като аудио визуален концерт с камерен състав от 10 музиканти и внушителен видео мапинг, ще пренесе публиката отвъд музиката. Музикалната програма ще завърши с легендарния немски тромпетист Маркус Щокхаузен със своето експериментално трио QUAN, а за любителите на амбиент музиката Виктор Проданов и Цветан Момчилов ще представят най-новия си проект Particules.

Основните локации на фестивала са по традиция - концертната зала на Градската художествена галерия за откриващите концерти в трите фестивални вечери, а по-късните концерти ще звучат в открития двор на Археологически музей.

Подробности и новини около фестивалната програмата следете на сайта на инициативата: radar-festival.eu, както и на страниците на фестивала във Facebook и Instagram.

Билети могат да бъдат закупени онлайн от официалния сайт на фестивала. Гостите на RADAR ще имат възможност да избират между еднодневни билети, билети за целия фестивал, както и за отделните концерти.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата, Посолството на Кралство Нидерландия в България, Гьоте институт-България, платформа NICA, Дентална клиника “Д-р Чаушев” и индивидуални дарения.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар