"Двубой" на Мариус Куркински на 23 юни в зала 1 на Фестивален и конгресен център

Eдна от най-емблематичните пиеси на патрона на Народния театър "Иван Вазов" - "Двубой", ще има своята морска премиера на 23 юни от 19.00 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център във Варна

Режисурата на спектакъла е на Мариус Куркински, а в актьорския състав са Пламен Димов и Павел Иванов в ролята на потенциалните дуелисти, Аня Пенчева, Стелиан Радев, Константин Еленков, Иина Митева, Албена Колева, Радина Боршош, Любомир Петкашев, Стефан Къшев.

Изключителната сценография, костюмите и виртуозният плакат на спектакъла са дело на Никола Тороманов, а музиката е на Емилиян Гацов-Елби.

С този спектакъл Народният театър отново отдава почит на своя патрон и годишнината от смъртта му, след като миналата година отбеляза 170 години от рождението на Вазов с поредица от събития.

"И тъй, "Двубой". Двубоят, който никога не спира в нас и в света. Двубой за честта, която в случая е така познатата и безпощадна гордост. Гордостта, този най-опасен за човешката душа бяс. Новата държава сякаш процъфтява, но и тъй бързо се покварява. Пламъкът на възрожденският дух на освобождението изтлява, опустошен от влиянието на великите сили и появилата се в новите български големци жажда за власт и беззаконие.

През 1892 година, когато е написан първият вариант на "Двубой", поетът влага в устата на своите герои следните думи: "Никой днес не почита законите", "Човек - деколте в акъла", "Отсъствие на всякакво присъствие". Тази болка на поета е сякаш разбираема за нас, съвременните окупатори на собствената си родина. Но все пак е тъжно. Защо го допуснахме? Защо продължаваме да ни няма? Защо нашите истински битки се отлагат "за някой друг век"? Защо сме "отсъствие на всякакво присъствие"?

Надеждата е без отчаяние да молим Бог за прошка и спасение. И да помагаме. А в театъра, в този наш спектакъл, който съчетава болката, атракцията и скоростта на съвременната мисъл за сегашния човек, да се усмихнем с кротост и да промълвим: Прощавай, Поете.", казва за спектакъла режисьорът Мариус Куркински.

Билетите са в продажба на билетните каси във Фестивален и конгресен център и театър "Българан"

Сценичната съдба на "Двубой" не е лека. Първоначално заглавието на пиесата е "Дуелът". Изследователите спорят кога точно Вазов е написал първия вариант на своята "глума", както самият той определя жанра на пиесата, - дали през 1902 г. или през 1917 г. когато споделя пред проф. Иван Шишманов, че работи над нов вариант на стара своя комедия. Подтикът идва от искането на Народния театър да даде нова пиеса. "Искат ми го - казва той. - А аз се стеснявам. Питам се, едно, дали му е времето и после, бива ли на стари години да пиша фарсове."

Предлага пиесата на Народния театър едва през 1920 г., обаче среща неодобрението на актьорите от трупата и я оттегля с думите: "Аз много не държа за тая пиеса...", макар че почти по същото време подчертава: "Смехът от време на време ми е необходим. Той принадлежи на моята хигиена - тъкмо в моменти , когато се чувствам най-угнетен. Иначе се задашам."

Драматург на постановката е Светлана Панчева, Втори асистент-режисьор Олга Недялкова, Ексклузивен организатор Кирил Кирилов, Художник на плаката и винила Никола Тороманов, Художник на програмата Янина Петрова, Фотограф Божидар Марков.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар