Български отбор стана пети в най-престижното състезание по инвестиционно право

Български отбор зае 5-то място в света в най-престижното състезание по инвестиционно право - Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Възпитаниците на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Александър Пецорански (5-ти курс), Мариян Канев (5-ти курс), Траян Косев (5-ти курс и студент на годината на УНСС в направление "Право"), Стоян Пенев (2-ри курс) и практикуващият юрист Антон Петров отпаднаха на четвъртфинал от шампиона на състезанието, като имаха най-много точки от некласиралите се напред отбори.

Състезанието се провежда всяка година във Франкфурт, Германия, а представянето на студентите се оценява от практикуващи международно признати юристи, някои от които заемат челни места в световните правни справочници. Български отбор участва за първи път през 2014 г. и се класира на 18-то място. На следващата година се изкачва с една позиция нагоре.

Най-добрите в Източна Европа

Тази година българският отбор се явява за трети път на състезанието, което се провежда в университета "Гьоте" от 7 до 13 март. В него се включват 66 отбора от цял свят от най-престижните университети, чиито студенти обикновено заемат челни места в международните състезания по право. Интересът е толкова голям, че в Индия 21 отбора се записват за участие и се налага да бъдат пресети на национални кръгове. За разлика от предходни години, българският отбор преминава груповата фаза на състезанието, като се класира на 8-мо място по точки. На осминафинала студентите от УНСС се изправят срещу индийския отбор от правния факултет "West Bengal" и побеждават.

След класирането на българските студенти на четвъртфинал, цялото внимание се обръща към тях, защото никой не е очаквал да победят едни от най-престижните правни факултети в света. Тогава обаче студентите от УНСС се изправят срещу фаворитa и в последствие победител в състезанието - отборът на германския частен правен факултет "Bucerius". След българите в класирането остават всички отбори от държави като Великобритания, САЩ, Канада, Франция, Испания и Русия.

Българите получават приза за "Най-добър отбор на Източна Европа" (като това включва и отборите от Русия, които традиционно са много силни), а също и специална покана за частен урок по извършване на разпит на свидетел в арбитражна процедура. Той се е провел на 13-ти март във франкфуртския офис на международната адвокатска кантора "McDermott Will & Emery", а обучаващият състав включва съдружници от различни фирми, практикуващи в сферата на международния арбитраж като "McDermott Will & Emery", "Lalive", "Noerr", "Lindahl", "AlixPartners", "Alvarez & Marsal". Студентите от УНСС участват и в два професионални семинара, посветени на актуалните проблеми на международния арбитраж - първият е организиран от "International Chamber of Commerce", а вторият от "Stockholm Chamber of Commerce".

Кой кой е в българския отбор

Александър участва за втора поредна година във Frankfurt Investment Arbitration Moot Court. Освен в това състезание, през 2014 г. Мариян участва в международното състезание по медиация "ICC International Commercial Mediation Competition", Париж, а през 2015 г. заедно с Траян участват в отбора на УНСС, който представя университета в националните кръгове на състезанието по международно право "Phillip C. Jessup International Moot Court Competition" ("Jessup"). Тогава отборът им е награден с приза "Richard Baxter", присъждан за "Най-добра писмена защита на ищец в света". Траян участва в състезанието "Jessup" и през 2014 г., когато отборът му печели наградата "Hardy C. Dillard" за "Най-добри комбинирани защити на ищец и ответник в света". Стоян е най-младият и неопитен член на отбора, но въпреки това се справя отлично, а и на него се пада тежката задача да продължи приемствеността в отбора, която е от изключително значение за постигането на такива успехи и в бъдеще.

Антон е бил както участник, така и треньор в състезанията "Phillip C. Jessup International Law Moot Court Competition" и "Frankfurt Investment Arbitration Moot Court". Участвал е и в Националното състезание по търговско и гражданско право, където отпада с отбора си във фазата на преките елиминации.

Тъй като дисциплината инвестиционно право не се изучава в българските университети, те разчитат главно на самоподготовка и много упорит труд. Отборът благодари за подкрепата на първо място на УНСС, а също и на Сдружението за международни състезания по право.

Казус от 19 век според правото на 2016 г.

Frankfurt Investment Arbitration Moot Court поставя за разглеждане спор, произтичащ от правото на защита на чуждестранните инвестиции и клаузите на двустранен или многостранен инвестиционен договор. Спорът всяка година се базира на казус, разработен от организаторите на състезанието, като фактическата обстановка винаги се опира на реални исторически лица и събития. Приложимото право обаче е това, актуално към днешна дата. Поради сложността на казуса, както и на залегналите в него правни проблеми, той се публикува 5 месеца преди финалите на състезанието, пред които отборите трябва да се подготвят.

Тази година казусът включва многостранен инвестиционен договор, наречен "Атлантическата Харта", чиито клаузи в голяма част наподобяват тези на "Енергийната Харта", въз основа на която и страната ни е била ответник в инвестиционен спор. Централно място заемат още няколко международни договора, чието приложение беше един от спорните въпроси. Други изключително актуални за инвестиционния арбитраж теми, включени в тазгодишния казус, са прилагане на договорни разпоредби преди ратификация на съответния договор, допустимост на нелегално придобити доказателства и на такива, съдържащи дипломатическа кореспонденция, оспорване на доказателствени искания, наличие на инвестиция, право на компенсация за нематериални вреди, защитни клаузи и използване на клаузата за "Най-облагодетелствана нация", приобщаване на нарушени права по други спогодби, отвод на арбитри, несъвместимост между дипломатическа защита и инвестиционен арбитраж, нарушаване на принципа на сигурност и защита, предоставян от държавите на инвеститорите.

Руският морски капитан и арестът му в Мисисипи

Накратко, събитията в тазгодишния казус се развиват в края на 19 век. Основно действащо лице е Густав Айзък Далбери, гражданин на Руската империя, търговец, капитан и собственик на товарния кораб "Ханс". През 1894 г., след поредното си пътуване, корабът акостира на американска земя, след което капитан Далбери бива арестуван пред екипажа си от американските власти в подозрение, че е нарушил човешките права на член на екипажа. Бива задържан за 5 дни в затвор в щата Мисисипи.

Докато е в затвора, капитан Далбери се свързва с руското консулство в САЩ с молба за получаване на помощ и отстояване на правата му от руското правителство. Руската империя започва преговори с американското правителство, като, видно от междуведомствена кореспонденция на различни органи на САЩ, същите признават незаконосъобразността на ареста на капитана. Двете държави стигат до преговори относно остойностяването на вредите, причинени на капитана.  Внезапно правителството на Руската империя решава да прекрати преговорите със САЩ, като остава възможността на капитан Далбери да отстоява сам правата си.

След като капитанът разбира за отказа на руското правителство да приключи спора чрез дипломатически средства, същият инициира дело пред Стокхолмската търговска камара, навеждайки доводи за нарушаване на права му на инвеститор и за тези на инвестицията му, позовавайки се на "Атлантическа Харта".

Източник: ПРАВЕН СВЯТ
Автор: Атанас Георгиев
Напиши коментар