kristalina-georgieva

Кристалина Георгиева се връща в дома, откъдето „отлетя“ преди години, а именно – Световната банка. През 2010-година тя дойде в Еврокомисията на пожар, за да замени злополучната кандидатура на България за еврокомисар, тази на Румяна Желева.

Тогава тя пое ресора на кризите, после се издигна до дясната ръка на председателя Жан Клод Юнкер, бе номинирана и за шеф на ООН в последния момент от правителството ви, но…

Откъде започва всичко:

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Майка ѝ е от град Любимец, а баща ѝ е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.

Завършва политическа икономия и социология във ВИИ „Карл Маркс“ (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема „Екологични политики и икономически растеж в САЩ“. Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент.

Специализира корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и в Харвардското бизнес училище по учебна програма за кадри на Световната банка.

  Около 440 000 домакинства са най-уязвими на скок на цената на тока

Започва работа в Световната банка през 1993. От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 е вицепрезидент на Световната банка по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

Встъпва в длъжност като европейски комисар на 9 февруари 2010, когато комисията Барозо II е одобрена от Европейския парламент.

На 19 януари 2010 г. от кабинета на Барозу съобщават, че българското правителство номинира Георгиева на мястото на Румяна Желева, след като тя се проваля при изслушването в Европейския парламент.

Министър-председателят Бойко Борисов потвърждава, че ресорът на българския еврокомисар се запазва, но отказва да посочи конкретно име, докато не разговаря още веднъж с председателя Барозу.

По-късно Георгиева споделя в интервю, че „международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи е работа, която ѝ е позната, тъй като Световната банка работи много близко със системата на организацията на ООН, с Червения кръст“ и затова с благодарност приема предложението на правителството.

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за „комисар на годината“ и за „европеец на годината“ в годишните награди на електронното издание European Voice. Отличена е за своя принос в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

  Foreign Policy: Кристалина Георгиева е човек на "Мултигруп", доносничела е на ДС

При следващия си мандат в ЕК, вече при комисията „Юнкер“, тя стана заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.

На свое заседание от 28 септември 2016 правителството на България, начело с премиера Бойко Борисов, обяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН.

При единственото й изслушване тя не събра нужните й гласове, даже се нареди под другата номинирана, но неподкрепена кандидатура от България, тази на Ирина Бокова.

Впоследствие Георгиева се върна в Брюксел, до днес, когато обяви, че поема Световната банка.

Източник: Dnes.bg