Бежанци Гърция

Снимка: БГНЕС

Над 1000 жители на община Кресна излязоха на протест в тази сутрин срещу евентуалното настаняване на бежанци в бившото военно поделение в града. Заедно с протестиращите бе и общинският кмет Николай Георгиев.

„Правим го превантивно, няма как да не подкрепим местното население. Болшинството от хората не желаят лагер за мигранти тук. В човешки план проявяваме съчувствие към бежанците, но те са с друга култура, с друго вероизповедание, а това притеснява местните хора.

Нямам потвърждение от вътрешния министър Румяна Бъчварова, че тук ще има бежански лагер. Дано се съобразят с мнението на жителите на общината и това да не се случи“, заяви градоначалникът.

Участниците в протеста разпънаха няколко огромни български трикольора пред входа на казармата.

Кметът увери, че постоянно разговаря с представители на държавните институции в опит да се намери друго решение на проблема, но към момента такова липса, като му се казва, че ако се наложи, ще трябва да приемат бежанци в бившото поделение на града.

  Рокери излизат на протест в Русе заради дело за загинал техен колега

Той бе категоричен, че жителите на Кресна са готови да протестират, докато от държавата не ги уверят, че няма да настаняват бежанци в населеното място.

Няма да допуснем на наша територия да се изгради бежански лагер. Страхът ни е оправдан. То няма работа и хляб за нас, какво ще стане, ако тук настанят хиляди мигранти.

Дано държавата не допусне криза с бежанци у нас, молят се местните хора. В старата казарма сградите са в окаяно състояние и трябва да се ремонтират. Засега никой не е предприел каквито и да било ремонтни дейности.

„Някои от постройките са опасни, те са занемарени толкова много години, че се рушат. Не може просто така да се настанят хора в опасни сгради. Надяваме се, че няма да се стигне до създаването на бежански лагер в града“, споделят хората в Кресна.

Източник Стандарт