Йълдъз Ибрахимова с две пенсии - и българска, и турска

"Парите ми стигат, не мога и не обичам да се оплаквам от някакви липси. Липсват ми само любимите хора, които никога не мога вече да прегърна - съпругът ми Али Динчер и майка ми, която почина миналата година". Това казва голямата изпълнителка Йълдъз Ибрахимова, която всяка година си идва лятото у нас, да нагледа къщата си в Силистра.

Миналата година тя направи дори концерт там, а дъщеря й Суна Динчер осъществи мастър клас по контрабас в НБУ.

"За пари не обичам да говоря. Получавам и българска, и турска пенсия. Внасях си в Турция и за допълнително пенсионно осигуряване, получавам пари и от съпруга ми като вдовица", с усмивка казва Йълдъз. "Аз често си идвам с различни проекти, все пак живея в съседна страна. Голяма част от моите роднини са пръснати по света. Брат ми живее в Щатите, имам братовчеди в Тунис, в Израел, във Франция и сме много задружни", смее се Йълдъз.

С днешна дата тя е доволна и че 26-годишната й дъщеря Суна ще продължи образованието си, което бе "замразила", след като си счупи рамото при падане на зимна пързалка. "Тя учи в Бирмингам и ще продължи там. В началото я записахме да свири на виолончело, но в пубертета доста израсна и колеги ме посъветваха да го сменим с контрабас. Щастлива съм, че сега я канят в различни оркестри и кариерата й се развива добре", казва Йълдъз пред "България Днес".

71-годишната джаз изпълнителка няма никога да забрави как преди години е пяла със самия Путин на концерт. "Беше Седмица на българската култура в Москва и трябваше да я открия с концерт. По това време президент беше Георги Първанов. След концерта имаше коктейл, на който присъствах. В залата имаше пиано и Путин седна да свири. Имаше изключително богата музикална култура и двамата изпяхме "Очи чьорнье" по негово желание", разказва Ибрахимова.

Тя не обича да си припомня времето на "възродителния процес", когато името й е сменено на Сузана Ерова, но оттогава предпочита да вярва най-вече в себе си, а не на чужда сила. "Не се моля нито на Господ, нито на Аллах. Уважавам религията и вярвам на младите хора. Те са бъдещето и дано то да е по-добро от днес", твърди Йълдъз.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар