Ивайло Захариев съди БНТ заради „Под прикритие“

Актьорът Ивайло Захариев, който в продължение на пет години бе начело на сюжета на „Под прикритие“, заведе дело срещу телевизията-продуцент БНТ. Това съобщи самият той, като обясни, че повод за това са пропуснати ползи.

Във фокуса на делото, заведено от екранния Мартин, са отчисленията, която всички правоносители би трябвало да получат от продажбата на сериала в други страни. По данни на Захариев, „Под прикритие“ е продаден в над 180 държави.

„И аз се опитвам да разбера колко съм взел от продажбата“, заяви той пред телевизия 7/8. По думите му, той е отправил въпроса си към обществената телевизия още преди година и половина. Официален отговор обаче не получил, заради което се наложило и да стигне до съда.

„Всички оператори, режисьори, актьори, сценаристи са правоносители и следва да получат по закон отчисление, част от тези печалби“, разказа още актьорът. В хода на делото той установил, че БНТ всъщност разпределяли пари по „много объркан начин“. Реално решение на съда обаче все още няма. Причината – намирането на вещо лице се оказва прекалено трудна задача. Първоначално като експерт по авторско право служил специалист по книгоиздаване, издава звездата от „Под прикритие“. Тъй като обаче отговорил едва на половината от зададените въпроси от страна на съда, към настоящия момент все още се търси друг независим експерт по интелектуална собственост.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар