Фицата критикува политиците с хаштаг

Става инфлуенсър заради „обезсмислената“ от COVID актьорска професия

С хаштаг на лицето – така се появи актьорът Филип Аврамов на премиерата на новия български филм „Чичо Коледа“. Комедията на режисьора Ивайло Пенчев, в която Фицата изпълнява главна роля, бе представена в рамките на фестивала „Киномания“. Преди да се поклони на публиката в НДК, актьорът си сложи въпросния хаштаг – аксесоар, който не възнамерява скоро да сваля от дрескода си на официални събития.

Взимайки микрофона, Аврамов обясни и причината за модното си решение. Актьорът беше подготвил отворено писмо, насочено към феновете му, но критикуващо политиците и техните решения в културния сектор по време на пандемията.

„В последната година и половина целият шоубизнес и в частност ние, актьорите, понесохме значителни загуби на зрители и по този начин обезсмислихме професията. Затова реших да намеря отново моята публика в интернет пространството. Наскоро обявих, че докато не събера 50 хиляди последователи в Инстаграм, няма да се снимам с никого, спирам да давам интервюта и ще ме виждате само с този хаштаг на лицето. В последно време аз ходя по-често да гласувам, отколкото на филмови премиери, а аз снимам често. Затова искам да попитам управляващите - и предишните, и тези, които предстои да влязат във властта – смятат ли, че има нужда от нас, актьорите, от хората на изкуството като цяло? И ако отговорът е „Да“, как смятат да ни подкрепят в продължаващата пандемична криза? Аз имам няколко предложения, които ще споделя с вас през Инстаграм профила си“, обясни Аврамов.

В „Чичо Коледа“ той изпълнява ролята на мъж, облечен като Добрия старец, който е загубил паметта си. Намира го случайно дете, търсещо родителите си... и добрината у хората. За сценария на филма Пенчев, Весел Цанков и покойният вече Божан Петров черпят вдъхновение от реални събития за дете, което е осиновено от американци... но съвсем скоро бива изоставено и от тях. В ролята на малчугана тук виждаме Ален Ангелов, който очевидно е наследил таланта на баща си Деян Ангелов. Срещнал по-младата версия на Дядо Коледа, малкият Гошко открива и своя идеал за семейство. Сред членовете му попадат и трима улични музиканти, укриващи се на „най-безопасното място в София“ - бомбоубежище. След множество комични и трогателни ситуации всеки извървява пътя до своята мечта и любов. А Ивайло Пенчев и този път доказва, че паралелните истории във филмите му винаги се свързват на финала и именно този миг внася така нужната ни топлина.

Хуморът отново е на пиедестал. Както самият режисьор разказва – за първи път зрителите ще видят едновременно премиер и президент в затвора. И образите им предизвикват смях именно заради приликите им с реални лица. За комичната страна на „Чичо Коледа“ се грижат още актьори като Васил Банов, Стефан Денолюбов, Свежен Младенов, Ивайло Драгиев, Малин Кръстев, Китодар Тодоров, Симона Халачева и др.

Освен своеобразен коментар към политическата ситуация Ивайло Пенчев не пропуска отново възможността да заяви и позиция, свързана с българското кино. Това той прави благодарение на арестувания режисьор и продуцент, изигран от Башар Рахал.

Широкото разпространение на „Чичо Коледа“ по кината из цялата страна стартира от този петък (26 ноември), като целта му е да събере цели семейства пред екрана. Най-голямото богатство на изживяването обаче се оказва точно прекарването на тези малко повече от два часа не къде да е, а в киносалона. В причина за това се превръща обменът на емоции с останалите зрители, който прави гледането на лентата още по-приятно.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар