Евгени Будинов за Александър Морфов: Измисля си, украсява и лъже, а после нагло говори за морал

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" се разраства, след като директорът на театъра освободи режисьора Александър Морфов и пиарът Велислава Кръстева. Това предизвика недоволство сред актьорите от театъра, които излязоха на протест в подкрепа на уволнения Морфов. 

Будинов коментира участието на Александър Морфов за bTV и нарече казаното "лъжи и обиди". 

"Морфов си измисля, украсява и лъже, а после нагло говори за морал", това написа актьорът Евгени Будинов в профила си във Фейсбук. 

Ето какво написа още той:

"За лъжливия морал (морал зад тъмни очила) на Александър Морфов!

И лъжите и обидите му по мой адрес след участието му при Мария Цънцарова по bTV!

Мислех, че темата вече е приключена, но се чувствам длъжен да кажа някои истини и да се опитам да изчистя името си.

Да предаваш своя неистинна версия на частен разговор не е мъжко, не е пичовско, не е джентълменско, не е етично. Не знам морално ли е.

Защо съм обиден и омерзен?

Г-н Морфов може ли да докаже неговата версия на частния ни телефонен разговор, с който ме "освободи" от представлението "Хъшове"?

Аз знам отговора-не може. Не може, защото знам истината, а тя е съвсем друга от това, което разказва той. Защото той си измисля, украсява и лъже, а после най-нагло говори за морал! Аз разбирам морала главно като стъпил на християнските ценности...

Съветвам го да прочете (отново и отново) десетте Божи заповеди и да се смири. Да потисне огромното си нечовешко, гига, мега его, да спре да мачка и да минава подобно на влак през хората. Ние, артистите, също имаме достойнство. Това е причината не само аз, а и много други колеги да напускат постановките му. Съветвам го и да си препрочете "Етика" на К.С.Станиславски.

ЗА дискриминацията спрямо мен от този талантлив режисьор и "морален човек"

(Писано е още през септември 2022 г., след разговора ни, но го публикувам сега)

Г-н Морфов, не знам дали някога сте били жертва на дискриминация и дали знаете какво е това чувство. Дискриминацията е отнемане на свободата на даден човек, защото е различен от теб. Тъмнокож, евреин, с различна сексуалност, народност, ако има различни политически убеждения (например е от Герб, а ти от ПП или ДБ).

Това не е различен път, Саше, това е разлика. Щом съм различен от теб, това не значи, че не може да работим заедно и да си общуваме нормално. Поне така мисля аз! Всеки човек е свободен да избира - каква религия да изповядва, каква сексуалност да има, коя партия да подкрепя и т.н.

Сам знаеш - ако нямаме свобода остава ни единствено...смърт! Благодарим ти за шанса - и дадения, и отнетия, за уроците, за примерите - и добрите, и лошите. И най-вече за това, което си в цялата ти сложност, защото аз те приемам точно такъв какъвто си. Но да махнеш актьор от твой спектакъл, в който свободата е квинтесенцията на фабулата, защото има различни убеждения от твоите - това е дискриминация!

И един въпрос - защо Сашо Морфов във всички интервюта е със слънчеви очила? Нали очите са огледало на човешката душа? Какво крие зад тези черни, тъмни очила? Може би бѐла душа, която му показа тъмната страна и селото се оказа точно във града?

Вие, г-н Морфов, отворихте кутията на Пандора и вкарахте политиката в Народния театър. Вие! Време е да се сложи край на всичко това.

А сега малко хумор за финал. Предлагам да бъде направен национален референдум дали да бъде освободен Александър Морфов от длъжността "гладен", пардон, главен режисьор на Народния театър? Главен режисьор, който вече 7 месеца не е поставил нито едно ново представление, но пък забърка много скандали."


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар