Детска градина
Хлапета ходят на градина с облепени с лейкопласт пръсти като Майкъл Джексън
Коварен вирус поразява деца в предучилищна възраст, като буквално смъква ноктите на ръцете и краката. В детски градини в район „Южен” вече има по няколко хлапета в група, които ходят с налепени с лейкопласт пръстчета като Майкъл Джексън. Майките пък са в ужас, че децата им са пострадали от тежки усложнения на грипа.

Не става въпрос за никой от върлуващите щамове на грип тази година. Заболяването е друг вид вирусна инфекция от тъй-наречените „уста-ръка”, обясни общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той добави, че картината действително много напомня на баналния грип и започва със същите симптоми – висока температура, болки в гърлото и хрема. При този вид остро вирусно заболяване обаче се появяват и обриви около устата и по ръцете. Възможно е да има дори афти вътре в устната кухина, предупреди д-р Еленски.

Това състояние продължава около 4-5 дни и когато изглежда, че заболяването вече е преминало, започва падането на ноктите. Преди това обаче новите поникват отдолу здрави и чак тогава се олюпват горните, затова няма болезнено оголване на пръстите.

  Абсурд в забавачница: Какъв документ да ви донеса, че жена ми е самотна майка

Вирусът поразява основно деца в предучилищна възраст, но не оставя сериозни последствия, успокои още медикът. Тъй като се разпространява по въздушно-капков път като грипа, се стига до няколко болни хлапета в една група.

Както и грипните състояния, лечението при това вирусно заболяване е само симптоматично, каза още д-р Еленски. Не се препоръчват силни лекарства, а единствено понижаващи температурата медикаменти и приемане на много течности. С нищо не бива да се третира и кожата, тъй като става въпрос за обрив от вирус, а не от друг причинител, предупреди лекарят. Важно е обаче да се съблюдава изключително добре хигиената, за да не се насложи  бактериална инфекция, която да влоши обривите.

Превантивно може да се ползват имуностимулиращи хранителни добавки.

Източник: Марица.бг