Кораб Море Въже

Корабът „Радецки“ се нуждае от технически преглед и от ремонт. Ако не бъдат направени до началото на април, ще му бъде отнета възможността да плава, съобщи Дарик. Той е единственият параход-музей у нас и е филиал на Националния исторически музей, откъдето осигурят издръжката му, но не и допълнителния разход за ремонта. От там са се обърнали към Министерството на културата, но засега отговор няма. Няма отговор и на запитването от Дарик радио дали културното ведомство може да финансира ремонта. Междувременно, за да остане корабът плаващ музей, са нужни около 250 хил. лв. и е организирана кампания за събиране на средства.

Корабът „Радецки“ е точно копие на легендарния параход, от който Ботев и неговите четници слизат на Козлодуйския бряг, за да тръгнат към врачанския Балкан. Направен е през 1966 г. със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Последната техническа инспекция от агенция „Речен надзор – Лом“ издава предписание, че корабът-музей „Радецки“ трябва да се яви за доково освидетелстване до 7 април. За техническия преглед и ремонта са нужни около 250 хил. лв. На тази стойност е единствената получена оферта от сръбския град Кладово, обясни Михаил Ваклинов от НИМ.

  В Дания ще строят вълшебен музей на Ханс Кристиан Андерсен (снимки)

„НИМ, филиал „Радецки“ пусна писмо за планиране на сума към Министерство на културата, тъй като ние сме бюджетна организация и всякакви допълнителни разходи трябва допълнително и да се поискат. Засега нямаме отговор от министерството“, посочи Ваклинов.

Ако техническият преглед и ремонтът не се направят, той няма да може да плава, обясни директорът на Националния музей-параход „Радецки“ Людмила Дамянова. Ще бъде затруднен и достъпът до него, което ще намали и посещенията.

„Кораб „Радецки“ ще трябва да влезе в зимовника на козлодуйското пристанище и няма да има правото да извършва плаванията, които извършваше до този момент. Ще бъде отворен единствено като обект за разглеждане. Но достъпът за нашите посетители е силно ограничен. Най-вероятно това в бъдеще ще доведе до силен спад в самата посещаемост на обекта“, обясни Дамянова.