Здравният министър: Не се обсъжда вариант за отваряне на заведенията

Не обсъждаме вариант за отваряне на заведенията, заяви в Бургас здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов, който събра в морския град на извънредна среща директорите на здравните инспекции в Бургас, Ямбол и Сливен.

"Около 30 % от учителите са изявили желание да се ваксинират. Дори да са пропуснали възможността да се ваксинират в някоя от досегашните фази, могат да го направят в следващите", каза министърът.

По думите му това няма да спре ваксинирането на желаещите в момента.

Проф. Ангелов допълни още, че финансовият бонус за имунизациите ще се плаща от НЗОК.

Междувременно от Сдружението на заведенията след проведени разговори с членовете на сдруженията и други представители на бранша, както и с представители на персонала, изпратиха следните предложения:

- Всички заведения за хранене да отворят на 01.02.2021 г. при спазване на всички противоепидемични мерки, действащи от преди забраната за работа. Нощните клубове да отворят на 12.02.2021 г.

- Изплащане на компенсациите на персонала за ноември и декември - до 31.01.2021 г.

- Изплащане на компенсациите за персонала за месец януари до 10 дни след датата на кандидатстване.

- Изплащане на компенсациите за затворени обекти - до 31.01.2021 г.

- Идеята за поетапно отваряне да се реализира по следния начин: Всеки собственик да прецени дали да отложи отварянето на своя обект/обекти, като тези, които изберат да отворят на по-късен етап, да получат като стимул и компенсация 20% на база оборот, а персоналът им - 75% от осигурителния доход.

Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар