Тодор Кантарджиев: Болестта Х е само хипотеза

В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха "Болестта Х"

Една здравна мистерия, която развълнува световната общественост. В Давос лидерите на най-могъщите държави заговориха за т.нар. "Болест Х". За нея заговори и генералният секретар на СЗО, който подчерта значението на подготовката за Болестта Х. Той изрази надежда, че до май тази година страните ще постигнат глобално споразумение за борба с пандемиите, за да се справят с този "общ враг".

Това обаче породи множество теории на конспирациите. Крие ли нещо от нас световният здравен елит - в "Говори сега" по БНТ темата коментира бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Никой нищо не крие - през 2018 г. за пръв път се заговори за Болестта Х. Това е хипотеза за някакво ново заболяване, което може да причини пандемия и за което трябва да сме подготвени. Най-вероятно някаква мутация в някакъв причинител на зооноза - заболяване при животните, да се прехвърли към човека".

Коронавирусът беше горе-долу това и след като от 2018 г. се говори за нещо подобно, през 2020-а трябваше да сме по-подготвени, смята Кантарджиев.

Друга "Болест Х" е маймунската вариола, каза вирусологът. Националният център по заразни и паразитни болести е имал готова диагностика и затова е овладял първите случаи у нас, но за това се е работело години преди това.

"Продължаваме да работим, за да може да имаме диагностика всички съществуващи болести по света и ако някой се върне от чужбина болен или по някакъв начин се внесе някаква инфекция, да сме наясно за какво става дума".

На няколко пъти сме се сблъсквали с Болест Х, коментира Кантарджиев и посочи като пример писмата с антракс, изпращани от психичноболен човек в САЩ.

"Тогава загинаха само 5-6 души, но бяха изследвани над 100 000. Около 40 000 души взимаха антибиотик профилактично поне един месец - това са всички хора, които са били по пътя на тези писма".
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар