Тагарев няма да връща казармата, но е "за" задължителна военна подготовка за държавни служители

Хипотезата за връщане на наборната служба не стои на дневен ред. Трябва обаче да се намери някаква форма, така че повече български граждани да преминат базова военна подготовка. Това заяви военният министър Тодор Тагарев пред БНР.

Като възможен вариант посочи хората, които искат да работят за държавата, да имат задължително базова военна подготовка.

"Ако не вземем някакви мерки за подготовка на населението, то след 10 години ние няма да имаме такъв състав изобщо", предупреди Тагарев.

Той посочи, че за първи път от 35 години сухопътните войски ще получат основна бойна техника.

"Вреден съм за руските интереси в България и руските интереси в това българската отбрана да стои недофинансирана, със старо въоръжение, зависима във всяка възможна степен от Руската федерация - това няма да се случи", убеден е военният министър. 

През 2001 г. бюджетът за отбрана беше по-малко от 250 млн. долара. Следващата година той ще е близо 2,5 млрд. долара - 2% от БВП, което дава солидна основа за превъоръжаване и модернизация на армията.

По думите му три са големите проекти, които са във фокуса за последните 10 години – бойни самолети, кораби и бронирани машини. Сега тръгва третият от тях, което е много важно за развитието на сухопътните войски, посочи Тодор Тагарев. Той обяви, че по-следващата сряда ще внесе в МС програма за инвестиции до 2032 г.

"Страйкър"-ите определи като машината, която ни дава най-добрия баланс, на цена, която можем да си позволим.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар