Тагарев: България ще отговори на продължаващите руски учения в Черно море

Руските военни учения в Черно море, част от които се извършват и в изключителната икономическа зона на България, ще продължат поне до края на септември. България от своя страна обаче няма да остане безучастна, а ще предприеме съответните ответни мерки.

Това отговори на въпрос на News.bg министърът на отбраната Тодор Тагарев. Коментара си той направи преди началото на заседанието на ресорната военна комисия в Народното събрание.

"Русия вече два месеца блокира голяма част от нашата изключителна икономическа зона, в момента са обявили, че до края на месеца ще продължат да провеждат учения. Което ние разглеждаме категорично като провокационни действия спрямо България, спрямо нашата сигурност и икономически интереси. (...) Обсъждаме широк спектър от възможни действия в отговор на тази провокация на Руската федерация, самостоятелно и най-вече с нашите съюзници. Например това, което вече обяви премиерът, че възнамеряваме да ускорим придобиването на брегови ракетни комплекси", каза той.

Тагарев коментира и назначението на новия шеф на ТЕРЕМ Калин Димитров, за когото излязоха информации, че е бил бивш украински държавен служител, което предизвика недоволството на опозицията в лицето на БСП и "Възраждане".

"Няма да коментирам такива обвинения, предполагам, че не са основани на нищо. Г-н Димитров има изключително добри контакти с отбранителната промишленост на Украйна, което може да ни помогне много в компенсирането на ролята на Русия в поддръжката на военната техника, която използва България."

Засегната бе и темата с разполагането на международна бойна група на НАТО край Ямбол. "Става въпрос за многонационална бойна група, това е решение от миналата година на срещата на върха в Мадрид. Тези бойни групи, когато са напълно развърнати, са с численост от 5000 души", каза той. И подчерта - въпросната бройка е максимално възможната, като тя би била достигната само при увеличаване на руската агресия в региона. Към момента числеността ще бъде под 50%, т.е. под 2500 души.

"Допускаме, че числеността може да нарасне до 1500 души в мирно време", посочи Тагарев.

Не бе подмината и идеята за обединение на военното и цивилното разузнаване. "Интересна идея, през годините са обсъждани редица идеи, има и много модели по света. За да бъде взето решение, трябва да бъде направен анализ каква би била ефективността то това и какви биха били разходите при избора на един или друг вариант. Това, в страната Х има такъв модел, не е причина той да бъде налаган тук", уклончив бе военният министър.

http://news.bg


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар