СЗО: Светът е на прага на катастрофален морален провал

Светът е на ръба на катастрофален морален провал. Това заяви днес генераленият директор  на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, визирайки досегашното разпределението на ваксините срещу COVID-19, които до момента се доставят основно в богати страни.

Шефът на СЗО каза още, че „скорошната проява на нови, бързоразпространяващи се варианти на вируса прави справедливото и скоростно разпространение на ваксините още по-важно“.

По думите му обаче това разпространение може много лесно да се превърне в „поредната тухла в стената на нарастващо неравенство между заможните и останалите“

„Докато текат първите доставки на ваксините, обещанието за равен достъп е изложено на сериозен риск. Докато повече от 39 млн. дози ваксини бяха доставени в 49 страни с високи доходи, само 25 дози бяха дарени на една страна с ниски доходи“, коментира Гебрейесус по време на 148-ата сесия на Изпълнителния съвет на СЗО.

 „Трябва да бъда директен – светът е на ръба на катастрофален морален провал, като цената на този провал ще бъде платена с животите и поминъка на хората в най-бедните страни в света“, добави той.

В началото на своята реч Гебрейесус отбеляза, че разработването и одобряването на безопасни ваксини срещу COVID-19 в рамките на по-малко от година след появата на вируса на вируса в Китай в края на 2019 г. е „зашеметяващо постижение и много необходим източник на надежда“.

Той обаче е категоричен, че не е редно по-млади и здрави хора от богати страни да бъдат ваксинирани преди здравни работници и по-възрастни хора от бедни държави.

„Ще има достатъчно ваксини за всички, но в момента трябва да работим заедно, като едно глобално семейство, за да приоритизираме най-рисковите групи във всички страни“, коментира шефът на СЗО.

Без да дава конкретни примери, Гебрейесусзаяви, че някои държави и компании говорят за равен и справедлив достъп, като в същото време водят преговори за двустранни сделки, заобикаляйки инициативата COVAX, която цели да осигури универсален и справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19. По този начин те вдигат цените на ваксините и се пререждат на опашката.

От СЗО призоваха богатите страни, които са поръчали предварително милиони дози от ваксините срещу коронавирус, включително САЩ, Великобритания и държавите от ЕС, да споделят част от тези ваксини с COVAX, за да може те да бъдат разпределени до по-бедните страни.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар