Роден инфекционист съобщи новината за Омикрон, която всички искаха да чуят

С този най-нов си вариант COVID-19 най-вероятно ще се самоунищожи, смята проф. Георги Попов, цитиран от Агенция Блиц

Факт е, че този коронавирус се държи доста странно в сравнение с всички останали вирусни и бактериални заболявания. Обикновено едно респираторно заболяване засяга най-вече децата, докато в началото COVID-19 засегна възрастните хора.

Това заяви в интервю Денят на живо по Nova NEWS инфекционистът проф. Георги Попов. 
Той обясни, че новият вариант Омикрон, освен че се разпространява по-бързо, по-бързо и заразява. Той все пак заяви, че е оптимист, защото изглежда, че чрез Омикрон COVID-19 е започнал да се самоунищожава. 

Това е самоунищожението на вируса, тъй като протича с доста леки симптоми. Основният симптом при него е главоболието и общата отпадналост.

Даже при него може и да не вдигнем температура. Ако мутира в едно леко заболяване, това ще бъде облекчение за цялото човечество, коментира проф. Попов.  

На въпрос защо в България починаха толкова много хора от COVID-19, той изказа три основни причини.

На първо място българското население боледува доста често, т.е. ние сме болнава нация и тази пандемия ни свари в трудна ситуация.

Втората причина е, че много хора не се ваксинират и населението ни застарява и всички тези възрастни хора със заболявания и късното им явяване в болница също води до много висока смъртност.

Третата причина е, че у нас работят много млади лекари, което е хубаво, но все пак е важен и опитът, смята той.

Инфекционистът прогнозира, че за разлика от миналата година, тази зима има очакване за активна грипна вълна.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар