Проф. Сотир Марчев: Изборите оказват негативно влиянието върху кръвното налягане

Когато участваме в изборите дори и само като наблюдатели, това ни се отразява негативно. Стресът от изборите ни качва кортизолa в тялото и ни сваля тестостеронa. Това каза снощи кардиологът проф. Сотир Марчев в изборното студио на бТВ.

Това, че стресът от изборите и от очакването на резултатите ще повиши психически проблеми, е лесно разбираемо - ставаме по-нервни, по-раздразнителни, някои изпадат в депресии.

„Очаква се обаче, че стресът от изборите качва и физическите заболявания - по време на изборите се качват белодробните инфекции, стомашно-чревните инфекции, качва се травматизмът", допълни той.

По думите на кардиолога проф. Марчев изборите оказват негативно влиянието върху кръвното налягане.

„Имаме пациенти, които имат песмейкъри. Такива хора като се върнат от избори и като погледнеш какво е правило сърцето им, се установява, че имат 16% аритмии в дните, в които са ходили да гласуват спрямо дните, в които не са ходили. Изборните комисии също са натоварени. Според данните в света кръвното на хората в изборните комисии горното е с 3-4 мм по-високо от обичайното, а долното - с 2-3 мм по-високо. На пръв поглед това изглеждат дребни цифри, но в кардиологията малки промени в артериалното налягане водят до големи сърдечно-съдови проблеми. Участието в избори е тежко", каза проф. Сотир Марчев.

Той обърна внимание и на жегите. По думите му всяка година умират около 13 милиона души от екстремалните температури.

„Войните са нещо ужасно, но екстремните температури убиват повече хора от войните. Най-смъртоносни са първите горещини, те са най-лоши. Като минат няколко седмици, тялото се аклиматизира и хормоните го настройват към температурата. Аналогично е през зимата - първите студове убиват повече хора, отколкото последващите студове. Сега първите горещини убиват повече хора, отколкото последващите горещини", допълни проф. Сотир Марчев.

Кардиологът даде съвети как да се предпазим от жегите.

„Хората да си намерят лятната шапка, да си извадят летните дрехи. Шапката е много важно нещо, главата ни е много кръвонапълнена и харчи 20% от кислорода в тялото. Лесно настиваме от главата, лесно получаваме и слънчев удар от главата. Препоръчваме повече вода, особено сега в горещините, Човек трябва да пие толкова вода, че да не усеща жажда, урината му да бъде светложълта".

Проф. Марчев препоръча средиземноморската диета, ако искаме да свалим килограми.

„Зеленчуци, особено зелени листни, плодове, варива - боб, грах, леща, риба, морски дарове. Тя е доказана по средиземноморските острови, които са християнски. Тази диета с два дни постене всяка седмица води до резултат. Първият съвет е - опитайте се да не ядете след 17:30 ч. до 17:30 ч. - каквото ви душа иска, след това не яжте. Храната, която сме поели нощем отива в тлъстини", посочи кардиологът.

По думите му поддържането на ефекта след отслабване става със спорт.


 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар