Проф. Костов: Трябва да пренаредим ваксинационната програма, а не да се държим като мазохисти

Моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. Това заяви пред БНР пулмологът проф. Коста Костов.

Той предупреди, че след частичната либерализация, която предстои, след 3-4 седмици ще се отчете ръст на заболеваемостта.

Проф. Костов изрази опасение, че навлизането на различния щам, който е по-заразен и вероятно по-патогенен, ще усложни допълнително ситуацията.

По негови думи "трябва да се удържи и февруари, за да излезем на зелено".

"Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично", коментира пулмологът и допълни, че либерализирането на ресторантите според него ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението, а това е опасно.

По негови думи е малко вероятно досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Според него трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общосоциалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода.

Костов бе категоричен, че все още сме далеч от популационния имунитет.

Той препоръча преорганизация на фазата на ваксинацията и придвижване напред на възрастните с придружаващи заболявания.

"Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма", подчерта той.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар