Проф. Кантарджиев: Кога ще е пикът на грипа и как да се пазим

Пикът на грипа у нас ще е в средата на февруари. Прогнозата направи пред NOVA епидемиологът и съветник по здравните въпроси в Столичната община проф. Тодор Кантарджиев.

„Грип има всяка година. И, да, ще обхване цялата страна. Само че ще е малко по-бавно от това, което мислят колегите”, коментира Кантарджиев.

Той обясни, че в момента най-много болни процентно има в Габрово, след това са Шумен, Пазарджик и Ямбол. В Бургас са по-малко, но при обявяването на грипна епидемия в дадена област се взимат предвид, не само броя на заболелите, а и други фактори, като гъстотата на населението, колко болници има и т.н.  

Проф. Кантарджиев увери, че се следи внимателно и обстановката в София. По думите му засега няма нужда от грипна ваканция.

Кантарджиев отново препоръча на хората да носят маски на обществени места, на които се струпват много хора.

След коронавируса оказва се, че хората по-тежко карат и грипа.

„Кашлицата, която преди коронавируса минаваше само за 1 седмица, сега е по 3 седмици. Особено при по-възрастните”, каза проф. Кантарджиев.

Що се отнася до информациите за заболели в Китай, той обясни, че единствената опасност оттам е да не се селектира някаква нова неприятна мутация.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар