Проф. Аргирова: Пикът на Омикрон - до две седмици

Пикът на Омикрон предстои - според мен ще настане до 2 седмици, след това ще започне спад. Това заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова, съветник на премиера по въпросите на пандемията от Covid-19.

Според нея много по-строгите мерки и възможния локдаун ще бъдат съобразени с новия национален план. Относно рекордните данни за нови случаи и нас през последните дни, тя обясни, че това са не болни, а новозаразени.
"Тези хора са заразени, като именно на базата на тази бройка се отчитат и се постановяват мерките, но не са болни хора, които да напълнят болниците или отделенията. Трудно е, но така е съобразено в плана, засега мислим, че действа добре, допълни проф. Аргирова.

"Лично аз мисля, че това е последният, в най-лошия случай, предпоследният вариант, с който се срещаме. Той ще продължава като ендемичен вирус и мисля, че до края на май ще приключим с Омикрон, но за страните с високо ваксинационно покритие. В България може би до нова година това ще стане", допълни тя.

Според проф. Аргирова е изключително рано да се маха зеленият сертификат.
"Ако зеленият сертификат остане - от една страна ще стимулира ваксинирането, от друга - може да предпазва хората, които са ваксинирани да не се заразяват допълнително, а също така и тези, които не са, така че това е достатъчно вече. Сертификатът за антитела остава", подчерта още вирусологът. Тя обясни, че хората, които са заразени след ваксиниране и тези, които не са ваксинирани, се различават силно.
"Вирусният товар толкова силно се отличава, в пъти. Тези, които са ваксинирани, са много по-слабо заразни отколкото тези, които не са, това е научен факт. В пъти е по-ниска смъртността в страните с високо ваксинационно покритие. Да, има хора които се заразяват след първа, втора доза или бустер, но заболяването протича много леко и по-бързо преминава. И много по-кратко време ваксинираните излъчват вирус, отколкото тези, които не са и на това лежи и намаляването на карантината", допълни проф. Аргирова.

"Обикновено третата доза ваксина се апликира 3 до 6 месеца след втората. Повишава се доста нивото на антителата и тъй като Омикрон се различава антигенно от предшестващите варианти, а ваксината е същата, повишеният титър антитела успява да се пребори въпреки това с Омикрон - не 100%, но много повече, отколкото ако я нямаше бустерната доза", заяви проф. Аргирова.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар