Пеевски: Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква

Държавата трябва да има грижата за Българската православна църква (БПЦ), защото за нас най-важна е грижата за хората, каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на среща с митрополитите от Светия Синод на БПЦ в Синодалната палата, съобщиха от пресцентъра на ДПС. Искам да сте осигурени така, че храмовете да са светли и топли, а вие да работите за укрепването на вярата на миряните, подчерта Пеевски. Подкрепата от нас я имате за всичко, което ще ви даде възможност да изпълнявате мисията си да укрепвате вярата на православните християни, храмовете да са отворени за хората, а свещениците да имат достойни възнаграждения. 

На срещата, която се проведе по молба на Делян Пеевски и председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев участие взеха Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Западно-и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и Доростолски Яков.

Делян Пеевски декларира пълна подкрепа от страна на държавата и парламента за Църквата. Той пое ангажимента да бъде осигурена и обезпечена работата на българската църква чрез закона за държавния бюджет, както и съдействие по всички теми, поставени от Светия синод. 

На срещата бяха очертани конкретните възможностите за оказване на подкрепа от страна на държавата, свързана с предстоящото приемане на държавния бюджет за 2024.

По-рано днес и президентът Румен Радев и министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се срещнаха и разговаряха с ръководството на Българската православна църква.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар