Огнян Герджиков: Не знам другаде по света да има такава търговия на гласове, изглежда е български патент

Политиката е занимание, което носи твърде много негативи. Аз не бях политик, в кръвта си никога не съм бил политик. Обстоятелствата така се стекоха, че ме вкараха в това русло, от което трудно се излиза, сподели в БНТ "Денят започва" бившият служебен премиер и бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков. Убеден е, че хората стават по-добри, когато виждат добри дела.

За добрите неща трябва да се говори повече. Това действа като балсам за човешката душа.Ние не сме единствената страна, която е в политическа криза. Не трябва толкова да се страхуваме, че не можем да си изберем трайно правителство.

Очакванията са на тези избори гласуващите да бъдат още по-малко, а после се оплакваме - защо точно тези влязоха в парламента, отбеляза той.

Не знам другаде по света да има такава търговия на гласове, изглежда е български патент. Това е крайно уродливо явление и трябва да се води много сериозна борба срещу него.

Шампиони сме по непрекъснати промени в законодателството. Бих се радвал парламентът да приема три закона на година, а не 33, както го прави. Кодексът за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2000 г. Оттогава е променян 137 пъти. Това е абсолютен световен рекорд. Нестабилността на законодателството отблъсква инвеститорите, категоричен е проф. Герджиков.

Младите хора могат да се задържат у нас с по-добри условия на живот. Другото съществено важно за развитието на младите е културата. Ние трябва да популяризираме българската култура. В Миланската скала - меката на оперното изкуство, има 10 големи маслени портрети на най-големите певци, пели там. От тези големи оперни певци 7 са българи, разказа той и допълни, че трябва да познаваме големите си художници, големите изобретатели. Смята, че когато се вдигне културата ни, тогава и начинът ни на гласуване ще се промени, каза още той.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар