Обявиха кога свършва пандемията у нас

Третата вълна си заминава, поставените дози ваксини вече са над 1 милион

Стана ясна дата, на която страната ни ще постигне колективен имунитет срещу COVID-19 при това темпо на нарастване на защитата на населението срещу вируса. Прогнозата е на математика на Националния ваксинационен щаб проф. Николай Витанов.

Според него датата е 19 юли още тази година. В социалните мрежи той описа за новото правителство какво наследство им оставя Националният оперативен щаб по отношение на пандемията.

В поста си той обяснява, че защитата на населението срещу COVID-19 продължава да нараства. Вече 38.3% от хората у нас или имат поставена поне една доза ваксина, или са преболедували вируса. Това е с половин процент повече спрямо предния ден. Миналия четвъртък данните показваха, че 35,8% е защитата на населението. Тоест за една седмица тя се е вдигнала с 2,5 на сто. При това темпо след 63 дни защитата трябва да обхване 70% от населението, което като дата е 19 юли.

„Не може да има оправдания за забавяне - ваксини вече с лопата да ги ринеш. Докато в по-бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира“, коментира математикът в социалните мрежи. Той изчислява, че ядрото на щита (преболедували и хората с поставени две дози ваксина) е 20,6%, което с половин процент повече спрямо предния ден и с 2,3% спрямо миналия четвъртък.

„Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число днес има рекордно ниска стойност – 0.595“, обяснява още проф. Витанов. Той отчита, че е много силна тенденцията за свиване на заразата и прогнозира, че се очаква да паднат активните случаи под 35-30 хиляди. Отчита се и спадане на смъртните случаи под 50 на ден.

„Трендът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен, прогнозира още проф. Витанов. Той обаче напомня за появата на индийския щам в световен мащаб и че трябва много да се внимава. Макар все още мутацията да я няма у нас, индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности.

Математикът отрича спада на заболеваемостта да е заради сезонния ефект на т.нар. грипче „Познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където "грипчето" покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка - населението е над 1 милиард души“, пише от той.

Проф. Витанов констатира още, че продължават да валят нападки към хората от щаба. По думите му, ако той е фактор в държавата, тези хора нямало да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които би им връчил, защото са се правили.

Той споделя, че очаква да има злоба и завист срещу него и заради това не е ходил на седмичните брифинги на щаба, въпреки разпореждането на тогавашния премиер Бойко Борисов. Причината – когато е предсказвал появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, е обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден.

„Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов“, пише още той и изтъква, че не е получил и 1 стотинка за свършената работа, която не е малко.

Междувременно у нас вече има над 1 милион ваксинирани срещу COVID-19, сочат данните от единния информационен портал. Поставените дози ваксини са 1 035 763 досега, като през последното денонощие са имунизирани 36 477 души.

Данните показват, че най-много имунизирани хора има в София – 314 842. След това е Пловдив - 85 057, Варна с 63 469 и Бургас с 60 426 поставени дози. Имунизираните хора с две дози у нас са 362 322 души.

По време на празниците от 30 април до 9 май стартираха зелени коридори за масова ваксинация в 26 пункта. След това с решение на ваксинационния щаб те бяха удължени, там, където това е възможно и има персонал.

Агенция Монитор


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар