Няма да лежим на шезлонга и да гледаме как пред нас се върти перка

Целта на Законопроекта за ветрогенератори в Черно море е да се постигне енергийна независимост на страната. Това каза пред "Фокус" депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който е един от вносителите на законопроекта. Той обясни, че спецификата е, че в някои части на Черно море вятърът е наличен около 46% от времето през годината. Това означава, че там могат да бъдат разположени ветрогенератори. 

"На сушата това е много по-нисък процент и дори в най-ветровитите зони на страната той е около 2 пъти по-нисък, отколкото в морето. Защо е смислено да бъдат поставени тези ветрогенератори? Защото поставени и работещи през почти половината от времето, особено зимата, те могат да заменят други мощности, които постепенно във времето ще отпадат в България. Трябва да кажем, че първо България е последната страна в Европа, която няма такова законодателство. Тук говорим за законодателство. Никой още няма да поставя ветрогенератори и не знаем дали ще има желаещи за това, но законодателство трябва да има, защото ако се появи такъв инвеститор той да има опция, в която да постави такива перки в морето. В момента това е невъзможно. Ако в момента някой иска да инвестира - няма да може, а в Румъния се реализира такъв проект за около 2 милиарда евро", каза Мирчев. 

По-особеното, за което подчерта депутатът е, че ветровитите зони у нас се намират в северната част на България. "По-скоро на североизток, над 20 км навътре в морето", поясни той.

Ивайло Мирчев подчерта, че ветрогенераторите ще бъдат разположени от 20-50 км от брега, и бе категоричен, че или няма да се виждат, или ще се виждат като точици навътре в морето. 

"Няма как да виждате 20 км навътре в морето ясно, още по-малко както вчера дадоха за пример - да стоите на шезлонга и да гледате как някаква перка се върти пред вас. Това не е сериозно. Причината е, че вятърът е навътре в морето и ефективността е там. Тези спекулации идват от проруските партии, от руските проксита, на които им е по-удобно България да е зависима от Русия по отношение на енергията, а не независима. Важното тук е, че ние ще добиваме енергия от собствен ресурс - не с внос, не с петрол, не с газ, а със собствен ресурс, а това е вятър. В следващите години все повече ще навлизат и електромобилите, затова е изключително важно всичко това. Ще има по-голямо потребление на електроенергия, България трябва да е спокойна и да не изпада в ситуация да внася ток от други държави или пък да се налага да внася газ или петрол от други страни, за да произвежда ток за електромобилите", обясни Ивайло Мирчев.

Припомняме, че вчера депутатите гласуваха на първо четене Законопроект за ветрогенератори в Черно море. Текстовете бяха подкрепени със 112 гласа "за", 53 бяха "против", а 3-ма се въздържаха. Документът продизвика множество критики, както от еколози и представители на туризма, така и от рибарски сдружения, а също така и от редица депутати.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар