Министърът на отбраната: България е жертва на хибридна война

"Няма пряка военна заплаха, няма заплаха за националната сигурност, но има рискове и тези рискове трябва да бъдат осъзнати. Когато се води война на няколкостотин километра от българската граница, рисковете са високи." Това каза в интервю за БНР министърът на отбраната Драгомир Заков.

В предаването "Преди всички" той коментира, че Молдова е "потенциална криза, която може да се развие, а Балканите винаги са в обсега на потенциална дестабилизация", но сега сме се фокусирали на изток, където е "отворена раната".

Заков посочи, че няма опасения, че "ще останем без съдействие от нашите съюзници" за охраната на българското небе.

Във връзка с решението на парламента за помощта, която страната ни ще окаже на Украйна, Заков заяви:

"Не мисля, че Въоръжените сили станаха жертва. По-скоро стана жертва единството сред българските граждани. Получи се едно разделение по тази тема. Проекция на това разделение е компромисът, който се търсеше в Народното събрание."

Попитан трябва ли да има решение на Министерския съвет след решението на Народното събрание - министърът на отбраната каза, че това "зависи от конкретните параметри, които ще уговорим".

За ремонта на украинската военна техника у нас Драгомир Заков уточни, че по време на визита от украинска страна идната седмица ще бъдат обсъдени детайлите – например как ще става транспортирането, а украинската страна ще бъде запозната с възможностите на нашите заводи.

"По никакъв начин няма да бъде компрометирана националната сигурност", увери той.

По думите му "това ще бъде доста сериозна крачка в поддръжка на нашите предприятия".

В отговор на въпрос за изявленията на държавния глава Румен Радев, свързани с решението за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, военният министър изрази мнение, че е "прекалено да се каже, че България ще бъде въвлечена в конвенционална война".

"България отдавна е в хибридна война. България е жертва на хибридна война. Резултатът е страхът в българското общество, че някой може да ни нападне."

Като доскорошен посланик на България в НАТО Драгомир Заков каза, че не е видял "каквато и да е пукнатина" в ангажимента на НАТО по чл. 5 за взаимна отбрана.

Съюзниците ни правят достатъчно за нашата армия, смята военният министър. Той съобщи, че се работи със съюзници, за да може да се удължи използването на МиГ-29.

"Целта е българските ВВС да не губят способности. Има 110-годишна история на ВВС. Би било ужасяващо да стигнем до загуба за способности."

"Имам пълно доверие в боеспособността на Българската армия", заяви министър Заков в Деня на храбростта и празник на Българската армия.

Той допълни, че няма забележки към Служба "Военно разузнаване".

"Водя диалог с всички парламентарни сили, включително с опозиционните партии. Винаги вратата ми е била отворена. Диалога няма да го спра и в бъдеще", декларира министърът на отбраната.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар