Мая Манолова: Борисов изгради здравна система за колективно страдание

Браво на д-р Кацаров! Подкрепям го напълно за промяна на модела на здравната система.

От години съм редом до медицинските специалисти в борбата им за по-добри условия на труд и по-добро заплащане.

За отпадане на лимитите на НЗОК за болниците именно „Изправи се! Мутри вън!“ внесе промени в Закона за здравното осигуряване в 45-ото Народно събрание.

Много е страшно, че досегашните управляващи използваха лимитите за бухалка върху болниците. Лимитите бяха превърнати в лост за корупция и за извиване на ръце на болниците, а всичко това е за сметка на пациентите.

Лишени от всякаква логика до момента бяха и цените на клиничните пътеки. Как е възможно да се лекува пневмония за 766 лв. за три дни, като се влагат поне 1600 лв. от болницата за лечението на такъв пациент, а той остава там поне седмица?

Време е чиновническият подход в здравеопазването да бъде заменен с реална грижа за пациентите на базата на икономически обоснована стратегия. И изобщо има нещо много сбъркано в здравната система, която годишно струва 5,3 млрд. лв. бюджет на НЗОК, над 2,6 млрд. лв. за болници, 266 млн. лв. за първична помощ, 197 млн. лв. за дентална помощ, а за лекарства и медицински изделия - 1,3 млрд. лв. И така станаха над 8 млрд. лв. за здраве годишно за най-болната нация в ЕК. Тоест, за 8 млрд. лв. Борисов в последните 11 години изгради здравна система за колективно страдание на всички - и лекари, и пациенти, и болници.

Здравната грижа не е бакалски сметки. Във фокуса й трябва да са пациентите, лекарите и болниците и балансът между тях на основата на строги финансови правила и ясна цел - да спрем да сме най-болната нация в ЕС. Кога?

Поздравявам доктор Кацаров за смелата позиция!


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар