Любомир Кутин: Системата на финансиране на фестивалите във Варна е порочна

Системата за финансиране на фестивалите във Варна чрез кандидатстване с проекти за средства от общинския фонд „Култура“ е порочна и призовава към създаване на тото милионери. Мнозина правят фестивали и кандидатстват с проекти, за да се издържат, а не защото го усещат като призвание.

Тази позиция изрази Любомир Кутин, който вече няколко години работи по „Дигитален каталог на фестивалите във Варна и е автор на идеята за Фестивална академия, която представи официално днес пред медии, предаде репортер на Moreto.net.

"Нашият проект за фестивалния дневник е реализиран със средства от фонд „Култура“, но тази система не може да носи адекватни резултати. Не е това начинът да се подпомага културата", смята Кутин.

Инициативата за Академията е неформална, има отворен характер и се реализира с подкрепата на няколко институции на местно ниво, както и на Обсерватория по икономика на културата и Българска фестивална асоциация. Кутин смята, че трябва да се определят строго определени критерии за това какво всъщност трябва да представлява един фестивал. Нужно е да покрива определени стандарти, за да се нарече такъв.

Посочи, че във Варна има около 50 фестивала и тяхната цифра е твърде голяма. Счита, че е редно средствата да не се разпиляват, а да се насочват само към качествените продукти. В тази връзка Академията ще се постарае да определи критерии, които да отличават фестивалите, отговарящи на професионални стандарти.

До края на годината предстои да бъдат издигнати номинации от Академията и да бъдат връчени 4 награди на значими фестивали. Оценката им ще стане на база попълнени специални анкетни карти, разработени от инициаторите.

Кутин смята, че трябва да се обърне сериозно внимание на въпроса с Балетния конкурс, който е знаков за града и постоянния проблем с липсата на достатъчно средства за него. Смята, че Министерството на културата трябва да промени своята политика и най-сетне да приеме, че фестивалите са нематериално културно наследство.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар