Как точно е-рецептите улесняват пациент и лекар, пита Брънзалов

През четирите месеца, в които бе въведено отлагане на е-рецептите за антибиотици, не се случи абсолютно нищо по отношение на въвеждането им и за Българския лекарски съюз положението не се е променило. Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов обясни в студиото на Нова телевизия, че реално няма задължение за лекарите да разполагат с електронни подписи и смарт телефони, но без това те не могат да упражняват професията си. Така и пациентите не могат да получат нужното им лечение.

Брънзалов атакува и факта, че с ограничения за лекарите не се бори употребата на антибиотици и съответно антибиотичната резистентност? Няма отговор на въпроса и как точно това ще подобри контрола върху употребата на антибиотици.

Ще се подобри ли контролът и ще се направят ли съответните анализи след въвеждането на е-рецептите, пита той.

Това не е направено при инсулините и лекарствата за лечение на диабет, които, въпреки че се изписват само с е-репецта, все още липсват на пазара.

Какво от това, че има дигитализация и е-здравеопазване, какво реално това променя за лекарите и пациентите, пита Брънзалов.

Припомняме, задължителните електронни рецепти бяха въведени миналия октомври, но се даде отсрочка и до 1 април 2024 година бяха валидни и хартиените рецепти.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар