Изтеглят ваксините на „АстраЗенека“, ако интересът към тях спадне напълно

Ваксините на „Астра Зенека“ ще бъдат изтеглени, ако интересът към тях спадне напълно, ще бъдат съхранявани в хладилниците. И спрямо договорите, които имаме с Европейската комисия, ще преценим какво да се прави с тях.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той призна, че интересът към „Астра Зенека“ е спаднал.

 „Причините за отлива всички сме свидетели какви са и на какво се дължат“, акцентира Ангелов.

„От месец май от шестте държави, които сигнализираха Европейския съюз, България е държавата, която ще получи най-много ваксини“, изтъкна още здравният министър.

Междувременно днес у нас пристигнаха 62010 дози от ваксината на „Пфайзер“. Това е поредната доставка по план. До края на месеца всеки понеделник щели да пристигат по толкова. От следващия месец се очакват от извънредните доставки да дойдат 1 млн. бройки от ваксината на "Пфайзер" и през юни очакваме още 1 250 000.

Наличните ваксини във ваксинационните центрове са на „Астра Зенека“. Малко количества ваксини на „Пфайзер“ са насочени към изпълнение на първа, втора и трета фаза от ваксинационния план, информира здравният министър.

По думите му съществуват няколко логистични проблеми, които са обсъждани днес на Ваксинационния щаб.

„Първият проблем са опашките от лекари пред Столичното РЗИ. Ще се изработи алгоритъм за подобряване на тази логистика“, отбеляза министър Ангелов.

До края на деня общопрактикуващите лекари ще имат яснота как ще е най-добре да взимат ваксините.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар