Ива Христова: Преборили сме COVID-19, но с грипа имаме проблеми - гори цялата страна

В България е установен първи случай на новия вариант на COVID-19 (XBB.1.5 - б. р.), който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за нов подвариант на познатия щам "Омикрон", който е най-заразният до момента, коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова пред bTV.

Тя обясни, че появата на новия вариант носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в България. Той обаче не протича тежко, като не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои Ива Христова.
 

Тя посочи, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

"Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното", каза още директорът на НЦЗПБ.

По думите й е повишена и заболеваемостта при децата от варицела и скарлатина, която не е вирусно заболяване.

Проф. Христова съветва хората да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.

http://news.bg
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар