Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

“Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е прибързано. Прибързани са действията на Министерство на здравеопазването и въвеждането на тези зелени сертификати от днес за утре. Има много недомислени действия в заповедта и голяма част от колегите в страната са объркани.“, това коментира в ефира на БНР Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Около 45-50% от българските творци са ваксинирани. Но в момента с този зелен сертификат много се объркват плановете на театралните спектакли, защото има спектакли, които са продадени за месеци напред. И заради неналичието на зелен сертификат голяма част от хората искат да връщат билетите си и да си вземат парите. Това става все по-объркващо за театрите.

Има много чисто технически неясноти – кой и как проверява зелените сертификати - на входа или вътре в залата. Защото, ако на входа разпоредителите проверяват само наличието на зелен сертификат, но не могат да удостоверят истинността му, какъв е смисълът?! Всеки може да влезе с чужд сертификат.

Логично е държавата да компенсира невъзможността да влезе публика. От страна на Министерство на културата досега не съм очаквал никаква реакция и в момента не очаквам. Няма дори най-минимална реакция, дори като тази министърът на културата да излезе и да успокои всички браншове и изкуства, за които е отговорен, че се мисли за някакво проектиране на някакво общи действия от страна на Министерство на културата с Министерство на здравеопазването.

Възможните действия са с диалог, но до момента диалог няма. На този етап ще съблюдаваме мерките дотолкова, доколкото са ни ги спуснали преди време – за маски в театралните зали, за дезинфектанти, сиви лампи, които да чистят пространствата, за оглеждане на въздуховодите, така че да въвеждат външен въздух и наистина да са съобразени с изискванията.

Въпрос на личен избор за всеки е дали ще се ваксинира, или не. Хората, които имат антитела, е препоръчително да си ги проверяват през два или три месеца.

Това е най-важно в момента – личната хигиена и отговорност на всеки едни от нас към публика и към партньори на сцената.

На този етап ще настоявам да работим на 100% дори със зелени сертификати в театрите, там където се допускат. Защото имаше една заповед, която ни свали на 50%, после имаше на 30%. Сега ще настоявам да работим вече на 100% капацитет на заетост.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар