Ген. Мутафчийски: Изобщо не се коментира да има пълно затваряне, справяме се много добре с пандемията

На този етап се справяме много добре с пандемията, увери по БНТ председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Заболеваемостта е снижена повече от 60%. Ако се изчислява на базата на средно заболяемост на 100 000 население, дори е 4 пъти. Защото изходната точка беше над 660 на 100 000 души. Сега средното е около 150-160 души, дори към днешния ден е 125 на 100 000 души", уточни ген. Мутафчийски.

Ситуацията в цялата страна е доста по-лека в сравнение с декември. Във ВМА имаме 35% заетост на леглата за ковид болни, каза още ген. Мутафчийски.

"До април ще имаме възможност да ваксинираме повече от 100 000 човека. Има едно но. Ако е утвърдена ваксината на "Астра Зенека". Първата пратка от тази ваксина би трябвало да бъде 250 000 дози. Иначе по-предвидима е ситуацията с "Пфайзер", където са минимум 60 хиляди дози до средата на февруари. "Модерна" горе-долу ще върви в този път, въпреки че началото е още плахо. Знаете, 2400 дози, следващата пратка ще бъде около 4000 дози, но след това вече стават десетки хиляди дозите", обясни ген. Мутафчийски.

Така че много бързо ще бъде прескочен първият етап на ваксинирането, в който е фиксирано, че той е за здравни работници и ще се премине към другите етапи на ваксиниране, отбеляза шефът на Националния щаб.

Няма никакъв субективен елемент за броя ваксини, които са в България. Никой не ги поръчва. Тези неща са определени със строг регламент, който се знае. Нашата квота е 1.55%, уточни той.

Ген. Мутафчийски смята, че доверието към ваксините срещу новия коронавирус нараства.

На въпрос как вижда себе си, след като отмине пандемията, той отговори: "Само като лекар. Политическо бъдеще - в никакъв случай, това не е моето поле".

“Отказах номинацията “Мъж на годината" точно затова, че съм лекар. Лекарският труд е колективен, той не може да бъде в едно лице. Дори бях разочарован, в “Лекар на годината" трябваше да бъде един събирателен образ на медиците, които се бореха с епидемията", каза още ген. Мутафчийски.

Мутафчийски обясни, че независимо, че децата не боледуват от COVID-19, те са заразоносители. Ген. Венцислав Мутафчийски разкри, че изобщо у нас не се коментира да има пълно затваряне, защото частичното затваряне на ученици, молове, ресторанти и нощни заведения е показало успех.

Шефът на ВМА напомни, че след 13 май и края на извънредното положение цялата отговорност е на министъра на здравеопазването, а НОЩ е само консултативен орган.Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар