Донка Байкова: Дълбоко замразеното месо има нулева хранителна стойност

Диетологът проф. Донка Байкова коментира, че никой не може да окаже дали у нас се внася 20-годишно дълбоко замразено месо. Специалистът посочи, че подобно месо е с нулева хранителна стойност и няма риск за здравето на хората, отбелязва БГНЕС.

По принцип замразеното месо може да има много понижена хранителна стойност, т.е. белтъците да са денатурализирани и съответно мазнините да са гранясали, а витамините С и от група Б да са унищожени заради замразяването. „Това е рисковият ефект, друго няма. Не могат вирулентни бактерии да виреят при ниските температури. Не могат да причиняват инфекциозни болести“, обясни доц. Байкова. Тя отбеляза, че по-чувствителните хора могат да реагират в стомашно-чревен дискомфорт, газове, подуване или пък обостряне на гастрити, колити, язви, но няма опасност и риск за живота.

Препоръката на диетолога е да се консумира прясно месо. „И по-качествени продукти, по-високоценови асортименти, защото цената определя и качеството и на храната, и на местния продукт, който консумираме. Нашата препоръка, на експертите, е като не знаем какво купуваме като местни продукти, колбаси имам предвид, да предпочитаме натурално месо“, каза още проф. Байкова.

Малко статистика

- Вносът на замразено свинско месо в България за периода януари – август 2023 г. е 38 175,5 тона и е на стойност 105 307 099 евро.
- 3 298,4 тона е общото количество на внесеното замразено говеждо месо у нас в периода януари – юли 2023 г. и е на стойност 15 833 217 евро.
- Вносът на замразено месо от овце в страната ни за периода януари – август 2023 г. е 632,7 тона, като неговата стойност 2 868 871 евро.
- Вносът на замразени пилешко месо и карантии в България в периода януари – юли 2023 г. е 35 669,4 тона и е на стойност 47 288 029 евро.

Всички данни са от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). /БГНЕС


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар