Доц. Кунчев: На 27-о място сме по заболеваемост в Европа

Членовете на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравният министър дадоха брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки.

"Поздравяваме българите, благодарение на които стигнахме до по-положителни данни за вируса. България е на 27-о място по заболеваемост в Европа и  6-о място на Балканите. Смъртността е 13.7% на 100 000 души", разкри главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

На девето място сме по смъртност от COVID-19 в ЕС, заяви здравният експерт. 

"Ако видите картата на Европа в момента има две зони в светли цветове - Скандинавските страни и Балканите, най-вече заради България и Гърция", допълни доц. Кунчев.

"В Разград заболеваемостта е 75 на 100 000, а във Враца е 240 на 100 000. Разликата е около 3 пъти. С най-ниски показатели са Разград, Търговище, Кърджали, Смолян, Благоевград и Пазарджик. С най-висока са Враца, Варна, Плевен, Перник, Русе и Кюстендил", каза още той. 

"Мутиралият вариант на великобританския вид на COVID-19 не е нов щам. В момента се правят проучвания ма хора, пристигнали у нас от Великобритания. До края на януари ще имаме данни", съобщи доц. Ангел Кунчев.

 


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар