Доц. Кунчев: Броят на комарите ще бъде много голям, ако не се обработват водните площи

Пикът на заболелите от коклюш за момента е преминал и ситуацията е нормализирана, сподели пред репортер на Plovdiv24.bg главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му коклюша е лятна инфекция, която е с намалялa темпа на разпространение.

"В първата вълна, когато бяха засегнати София, Кюстендил, Перник, Благоевград и западните части на страната. Към днешна дата броя на случаите нa заболели е 1611, което е увеличение, но с нисък темп. Вирусът трудно намира неимунизирани лица, които да зарази."

Доц. Кунчев е на мнение, че често заболелите са бебета под 2 месеца, които са в пред имунизационен стадий.

Според него решението да се ваксинират деца от месец и половина нагоре, както и бременни жени, е повлияло на забавения темп на развитие на болестта.

Той допълни, че страните в Европа са със значително заболяване и даде за пример Румъния с над 8 хиляди заразени.

"До края на лятото и началото на есента ще имаме още случаи, но няма да има взривоподобно развитие.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че климатичните условия в момента са идеални за размножаването на комарите.

"На много места има временни заблатявания и задържане на вода, която при съчетание с високите температури, означава, че ако не се обработват тези площи, то броят на комарите ще бъде много голям".

По думите му вече се получават сигнали за наличие на голям брой около Дунав и при Южното Черноморие, но за момента това не се отразява на заболеваемостта.

Разясни още, че през пролетта е имало увеличение на случайна на лаймска болест и бурната растителност в момента също би спомогнала за ухапването от кърлеж.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар