Доц. Кунчев: 4300 лични лекари ще ваксинират от утре, няма да връщаме чакащи

От понеделник в процеса на ваксинация се включват 4300 лични лекари. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в Пловдив, където се срещна с областния управител Дани Каназирева и с директора на РЗИ д-р Ваня Танчева. Те обсъдиха откриването на т.нар. „зелени коридори” за желаещите да се ваксинират и следващия етап от имунизацията в областта.

"В петък бе изчистен въпросът с документацията, която трябва да попълват личните лекари. Очаквам ваксините да стигнат, тъй като през месец март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Аз лично очаквам да получим и дози от "Янсен", за която в момента тече процедура по одобрение", коментира още Кунчев.

Той заподозря саботаж в поведението на хора, които вече са се записали за имунизация, но после са се отказали.

"Не идват, за да объркат имунизационните планове, да останат ваксини и да се изхвърлят", заяви доц. Кунчев.

Той коментира нежеланите реакции след ваксинация. По думите му, в момента има регистрирани 153 случая на такива.

"Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела", обясни той. И допълни, че дори не може да нарече подобна реакция "нежелана", тъй като тя показва, че ваксината действа.

При поставени над 100 000 ваксини засега има само един случай на алергична реакция. Той е овладян още в медицинския кабинет.

По думите на здравен инспектор №1 минимум година хората могат да разчитат на имунитет след като бъдат ваксинирани. " За мен няма разлика в ефективността на нито една от ваксините, които се използват у нас", подчерта доц. Кунчев.

"Решили сме да има 10 седмици пауза между първата и втората доза, за да бъде най-добър имунният отговор", обясни още той.

  


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар