Доц. Ангел Кунчев: Това е следващият голям медицински проблем

Около 5000 са активно болните от ковид в момента. Не е някаква бройка, който да повлияе кой знае колко на резултата. Здравето е най-важно и то не трябва да бъде рискувано дори при такъв важен повод, каквито са изборите. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по bTV по отношение на болните от ковид, които няма да могат да гласуват. По думите му с броя тестове, които се правят, вероятно се откриват не повече от 30-40% от реалната заболеваемост. В случая изследваме хора, които активно са потърсили помощ или имат симптоми, каза още той.

Виждаме, че и други респираторни вируси почват да се появяват. При първата по-сериозна промяна на температурите ще се сблъскаме с тях, добави доц. Кунчев.

По отношение на прекомерната употреба на антибиотици, доц. Кунчев каза, че специално за България е довело до това, че попаднахме в първите три страни по развиване на антибиотична резистентност.

Това ще е следващият голям медицински проблем - няма да можем да лекуваме елементарни инфекции, тъй като съществуващата резистентност няма да влияе на причините за възникването им, предупреди той.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар