Асен Василев: Вече повече се връщат в България, отколкото я напускат

През 2022 г. за пръв път в България са се върнали 8000 души повече, отколкото са я напуснали. Това показва, че траекторията на икономическото ни развитие е правилна, в момента сме на около 62% от средноевропейските доходи. Това, което видяхме от Ирландия, Полша, Чехия, Хърватия, е, че ако достигнем 70%, голяма част от хората, работещи сега навън, започват да се връщат. По-добре им е тук икономически и социално да живеят. Това казва в интервю за "24 часа" министърът на финансите Асен Василев.

Относно наближаващата ротация в кабинета, той коментира: "Това, което беше и остава договорено, е Мария Габриел да стане премиер. Това очакваме и това сме обявили, че ще подкрепим".

"Със сигурност попълването на регулаторите ще бъде тежка задача. Още повече че има такива, които изискват 160 гласа, за да се приемат кандидатурите. Неслучайно има регулатори с изтекли мандати отдавна, някои още от 2016 г., тъй като това винаги е тежка и сложна процедура, която изисква много търпение. Съмнявам се, че ще мине без шум и безболезнено за обществото. Това е следващата вълна на реална промяна на институционалната рамка в държавата. Трябва да се изберат хора, които да си свършат качествено работата, за да живеем всички в по-добра среда", каза още Василев.

Финансовият министър обясни и как доходите на българите ще се вдигнат, за да догоним по-бързо средноевропейските и да свием драстичните неравенства. "Една от основните стъпки беше приемането на правилото, че минималната заплата става 50% от средната. Когато има ръст на средната заплата, това дърпа нагоре и минималната и не позволява в страната да се оформят гета. А те са огромни язви - икономически, социални и от гледна точка на престъпността. По последните данни ръстът на средните доходи е 16%, а инфлацията е около 6%. Което означава, че доходите растат два пъти и половина по-бързо от инфлацията. Догодина очакваме също такива темпове. Според последни данни на Евростат по покупателна способност вече не сме последни в Европа, а предпоследни. Унгария е последна. Което показва, че политиката от последните години дава резултат, защото виждаме, че в рамките на бюджетните дефицити и с широка инвестиционна програма и програма за повишаване на доходите постигаме доста добър растеж на вътрешното потребление, което ни изолира от кризата в Европа".

Важността от членството ни в Шенген е изключително важно за икономиката ни, подчерта още Асен Василев. А влизането ни и по суша, по думите му, е въпрос на "още малко разговори" с Австрия. "Ще отпуши доставките до общия пазар и износа, както и транзита, който минава през България и който расте изключително бързо. ГКПП Капитан Андреево е втората най- натоварена сухопътна граница в света, а общо на българо-турската граница се обработват над 4000 камиона на ден. Затова за нас е много важно да имаме Шенген и по суша, за да завършим интеграцията си в общия европейски пазар. Както ЕК каза, абсолютно всички критерии са изпълнени и е въпрос може би на още малко разговори с колегите от Австрия, за да се уточни точно кога и как да стане", допълни той.

По темата за еврозоната, Василев коментира: "Записаните в бюджета за 2024 г. числа са напълно реалистични. Това, което имаше като критерий за дефицит, е изпълнено и прогнозно за догодина не виждам никакъв проблем. Инфлацията спада, но в България с малко по-бавни темпове, отколкото в Европа, защото нашата икономика не е в рецесия. Другата причина е, че цените на храните и енергията, които бяха основна причина за инфлацията у нас, спадат по-бавно. През юни 2024 г. ще бъде конвергентният доклад, който ще включи и данните до края на май за инфлацията. Надявам се дотогава да сме покрили и този критерий за влизане в еврозоната".


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар

Асен
На 01 януари е застъпил на граничния пункт и води преброяване входящи и изходящи и прави баланси:))) хуморист