Асен Василев: Корупцията в България е пуснала дълбоки корени

Борбата срещу корупцията е основният двигател, който България трябва да използва, за да станем по-добри.

Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на откриването на конференция за подобряване на прозрачността чрез колективни действия, предава националната телевизия.

"Корупцията в България е пуснала дълбоки корени. Тя е проникнала в профсъюзи, работодателските организации, икономиката и всички сфери на обществото. Борбата ще бъде трудна и продължителна. Пример от последните 3 месеца - България направи стъпки в НС като промени в КПКОНПИ, разследване на главния прокурор, приемане на промени в Конституцията на първо четенето, което е голям успех", подчерта Василев.

"Законът за ЗОП беше приет обаче с две изключения. Първото не отказа на партиите да подкрепят текста, според който частните болници да правят обществени поръчки при доставки с публичен ресурс. Това показва, че когато има сериозен финансов интерес, корупцията прониква навсякъде", посочи министърът.

"Другото, което не мина, е отдаването на горите също да става по ЗОП. Затова трябва да сме постоянни, да не забравяме недовършените неща и да го довършим следващия път. В началото на битката сме. Имаме още доста сериозни реформи и вярвам, че тогава България ще бъде водеща в ЕС. На нашето поколение се е паднала тази битка и ние ще я доведе до край", категоричен е Асен Василев.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар