Асен Василев: Българите имаха достатъчно постна пица, време е да правим модерна икономика

Василев бе категоричен, че данък сгради няма да се вдигне

Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи, по-добри инвестиции и три процента бюджетен дефицит, за да останат устойчиви финансите. Това коментира финансовият министър Асен Василев преди заседанието на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" в централата на ул. "Кърниградска". Той обясни, че има достатъчно време всички да направят своите предложения, които след това да бъдат обсъдени в парламента, предаде БТА.

Василев бе категоричен, че данък сгради няма да се вдигне. Това, което е заложено в Закона за местните данъци и такси, е възможност на общините сами да определят ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценява. Това с местните данъци и такси е предложение, което идва от самите общини, допълни той.

Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, така че от тази гледна точка, няма проблеми с приходната част, заяви той.

По думите на Василев данъците като процент от БВП са предвидени на 37,5 процента, колкото и тази година. Миналата година успяхме да съберем малко над 38 процента, добави той.

Според Василев за трета година се показва, че България може да има трипроцентен дефицит, може да има истинска социална политика. По думите му заложеното увеличение на доходите е над 11 процента, както и рекордни инвестиции от 12 млрд. лв. Всичко това се връзва с данъчната политика, без да се вдигат ставките на данъците, коментира финансовият министър.

Относно критиките за голям дефицит, Василев припомни, че и миналата година се е говорило за седем процента дефицит, но сме завършили на 2,9 процента. Тази година също ще завършим на дефицита, който е заложен в бюджета – три процента на начислена основа, за догодина пак сме прогнозирали 2,9 на начислена основа, добави той.

Аз не съм видял нито една критика, която да е базирана на сметка. Повечето критики, които идват, са базирани на различна икономическа философия – философията на постната пица, мисля, че българският народ имаше достатъчно постна пица в годините, време е да правим модерна икономика, време е за вдигане на доходите на гражданите, виждате, че задържаме данъчната политика, така че не се променят данъчните ставки, коментира финансовият министър.

"Няма как да сме богата държава, ако заплатите и доходите са ниски. Трябва да се вдигне цената на труда, трябва да стават по-високи заплатите и в същото време да се инвестира в нови машини, пътища, железници, така че всъщност държавата да може да дърпа напред и да се вдигне производителността на труда", категоричен бе Василев.

По думите му, когато средната заплата е пораснала с 15 процента през последната година и с още 18 процента предишната година, тоест с общо над 30 процента, спрямо 2021 г., максималният осигурителен доход се вдига с 10 процента. Той е значително под ръста на средната заплата, коментира финансовият министър и добави, че това е величина, която е нормално да расте с ръста на средната заплата. Затова, това което сме говорили с индустрията, е да се заложи този ръст по формула и да спрем с обсъжданията всяка година, уточни Асен Василев.
Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар