Ангелов: Въпреки увеличаването на заразените, място за тревога няма

Въпреки увеличаването на заразените, място за тревога няма, изтъкна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Той обяви, че започва срещи с представители на РЗИ от страната и всички, имащи отношение към овладяване на ситуацията.

„Болниците ще издържат на натиска, те разполагат с всичко необходимо“, коментира Ангелов. Според него критични точки в страната в момента няма, има места, където капацитет от легла е запълнен и се правят трансформации броят им да бъде увеличен. По думите на министъра това е валидно за Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София.

„Записалите се за ваксина са вече близо 60 000 души, но срещу електронната система има непрекъснати хакерски атаки“, посочи здравният министър. Той уточни, че екип в “Информационно обслужване” работи денонощно и на всеки час подава информация към здравното министерство.

„Ваксинацията върви с добро темпо и, ако така продължава, до края на лятото ще сме постигнали това, което целим“, уверен е проф. Ангелов.

В началото на кампанията по ваксинация България направи две неща, които сега и другите държави започват да прилагат – това са поставяне на ваксината на Оксфорд на хора над 55 години и отварянето на зелените коридори, допълни министърът. Той смята, че до 10 март ще приключи ваксинирането на членовете на избирателни комисии на всички нива. Проф. Ангелов е категоричен, че се работи активно за успешен летен туристически сезон, като идеята е да се осигури максимална безопасност за пристигащите гости и за българските граждани.


Автор: СПЪТНИК
Напиши коментар