Кои са новите вируси и как да се предпазим?

Още е рано за есенните грипни епидемии. Очаква се те да настъпят към края на годината, по всяка вероятност през ноември или през декември.

„Обикновено в нашата държава първо започва циркулацията на грип В, който не прави масови епидемии в една държава. След свършването на грипната вълна обаче, в края на февруари и началото на март, последните случаи на грип отново са от типа грип В”, коментира в студиото на „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„При главоболие и температура след два часа рухваш веднага. Това е сигнал за грип. Грипът се разпространява от повърхности. Хубаво е да кихаме в кърпичка. Не си пипайте лицето, защото така много често може да се заразите. Просто това е нещо, от което трябва да се отучите. Използвайте и повече кърпички“, посъветва Кантарджиев.

По думите му е препоръчително да се ваксинират хора над 55-годишна възраст, защото те правят тежки усложнения при грип, както и хората с хронични заболявания, сърдечно-съдови заболявания и такива на дихателната система.

А кои ваксини са добри?

„Тази година за пръв път в 24 държави на Европа се пусна четиривалентна ваксина с четирите антигена – два за група А и два за група В”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

 

ИЗПРАТИ НОВИНА: ТУК или на страницата ни във Фейсбук

Вашият коментар