Свети Лука Доктора

По случай Деня на християнското семейство, Местната комисия за борба с  противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни в Копривщица, организира събитието „В света на човешките взаимоотношения – нека бъдем по-добри“, на което бяха раздадени на деца от града книгите „Свети Лука Доктора“.

Около 50 деца от първи до четвърти клас, дискутираха заедно с преподавателите си и представителите на Комисията по противообществени прояви за това защо трябва да бъдем добри – главна тема в книгата за свети Лука Кримски. В единия от панелите бе наблегнато на това какви трябва да бъдат взаимоотношенията ни деца- родители, деца- учители, деца- духовенство, деца- възрастни хора. В помощ на своите цели за превенция срещу противообществените прояви сред подрастващите, Община Копривщица, раздаде на всеки възпитаник на СУ „Любен Каравелов“ книгата „Свети Лука Доктора“ със заръка да помнят заветите и примерите за добрини, които е сторил приживе свети архиепископ Лука.

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, направи поне малко добро!“ Този велик цитат нека да бъде като пътеводна звезда в живота ви, заяви председателя на Местната комисия, господин  Тони Малинов.

  ПРОЖЕКТИРАТ НАЙ-НАГРАЖДАВАНИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАВОСЛАВЕН ФИЛМ В СОФИЯ

Той разказа и част от житието на свети Лука пред любопитните погледи на децата и как той с всяка своя стъпка като лекар и духовник е правил добрини и за това неговата памет се пази не само като на недостижим лекар, духовник и човек, но и като  велик светия, който продължава да лекува душевните и телесни рани на нас хората с непрестанните си чудеса.

На мероприятието бе изтъкната важността от четенето на детска духовна литература, добрия пример в живота, който трябва да се показва и да вдъхновява децата.

Автор на книгата „Свети Лука Доктора“ е журналистът Ангел Бончев, който първо създаде филма за живота на свети Лука „Светителят хирург“. И филма, и детската книга са направени с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.