Кмет Сухиндол

Сухиндол посрещна за празника си иконата с мощите на св. Ефрем Нови Стотици жители на Схиндол се поклониха на чудотворнат икона на св. Ефрем Нови.

Посрещането и престоя на светинята бе по случай празика на града. Инициативата за това събитие е дошла от кмета инж. Пламен Чернев, който лично посрещна и съпроводи иконата по централната улица до храма „Свети апостоли Петър и Павел“.

Традиционно в края на вечерта бе отслужен молебен пред мощите на св. Ефрем и представени двете книги, посветени на него – „Св. вмчк. и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“, по време на представянето градончалникът изненада събралите се миряни и направи дарение на църквата – икона, дело на зографа Мариан Костадинив, иконата е с образа на св. Ефрем Нови. Децата получиха като подарък от инж. Чернев книжката „Светецът светкавица“. Той пожела на малчуганите: „успоредно с развитието си като личности да не забравят духовното си израстване“ и добави: „аз като родител осъзнах полезността на подобно, за съжаление не често срещано четиво“

  ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА СВ.ЕФРЕМ НОВИ ЩЕ БЪДЕ ИЗЛОЖЕНА ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В ЛЕВСКИ, НИКОПОЛ И СВИЩОВ

Великотърновският митрополит Григорий, който благослови идването на иконата със светите мощи, разкри пред своите епархиоти няколко от чудесата на св. Ефрем, извършени в поверената му епархия и достигнали до него.

На поклонение пред св. Ефрем в Сухиндол пристигна цял автобус с християни дошли от София, специално за да се поклонят на светеца, имаше и хора от Варна, Русе, Добрич, Казанлък, Пловдив и други населени места.

Празникът на Сухиндол завърши с много танци, песни и добро настроение на централния площад.